Европа

Предлагат официално признаване на езика на Северна Ирландия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Галски

Британското правителство предложи езикът в Северна Ирландия да бъде официално признат.

101 години след разделянето на остров Ирландия, ирландските националисти имат мнозинство в парламента на Северна Ирландия за първи път. Това може да донесе и промяна за ирландския език.

 

Правителството в Лондон представи проектозакон, който да гарантира защитата на галския език. Северноирландските националисти чакаха това дълго време.

Зачитането на езиковото многообразие в Северна Ирландия беше заложено в Споразумението от Разпети петък, което сложи край на Гражданската война в Северна Ирландия през 1998 г. Със закона галският може да стане и официален език. С него трябва да бъде защитен и друг диалект – ълстърско-шотландския, базиран на езика на шотландските заселници в Северна Ирландия. Стъпка, която според някои, е закъсняла.

Дори вече в протестантския район, на изток от Белфаст, много хора учат ирландски-галски. Други смятат, че било по-добре близо 5-те милиона евро, които са предназначени за популяризиране на езика, да бъдат инвестирани другаде.

Ако законът бъде приет в парламента в Лондон, той ще даде официално признание на език, който британците се опитаха да потиснат преди 300 години. Британските юнионисти са против закона. Според тях е просто поредната отстъпка пред ирландските националисти. Но мнозина в общността смятат, че той не само защитава част от ирландската култура, но и спасява език, който е почти изчезнал.