Европа

Националисти напът да вземат властта в Северна Ирландия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ireland Presidential Election 111027018808 Преднина за националистическата партия "Шин Фейн" сочат нагласите в Северна Ирландия. Снимка: Архив АР

Северна Ирландия е в навечерието на парламентарни избори. Могат ли ирландските националисти за първи път в 100-годишната история на Северна Ирландия да спечелят премиерския пост?

Това изглежда все по-вероятно за "Шин Фейн" според проучванията. Кампаниите на партията традиционно се фокусират върху обединението на Северна Ирландия с Република Ирландия, но този път други въпроси са на преден план в търсене на одобрение от левите избиратели.

 

Наш приоритет е да покажем, че истинската промяна е възможна. И смятам, че последните месеци доказаха, че когато депутатите работят заедно в парламента, постигането на реални резултати и промяна, която може да промени живота на хората, са възможни.

Мишел О'Нийл, зам.-председател на "Шин Фейн"

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) обаче има други идеи. Първият министър на Северна Ирландия е юнионист от 2007 г. насам. Партията се надява гражданите да не гласуват за "Шин Фейн" заради историческите ѝ връзки с паравоенната Ирландска републиканска армия. Лидерът на юнионистите обвинява своите противници, че се фокусират върху конституционни промени вместо върху въпроси, свързани със стандарта на живот.

 

Докато обръщаме внимание на въпроси, важни за обикновените хора, те се фокусират върху плановете си за референдум за обединението на Ирландия.

Джефри Доналдсън, лидер на ДЮП

Партиите ще трябва да формират коалиция, ако искат да са във властта. Юнионистите вече обявиха, че няма да са част от управлението, освен ако протоколът за Северна Ирландия, свързан с търговията с Великобритания след Брекзит, не бъде променен. От "Шин Фейн" обаче не са съгласни с това. Тези избори стават още по-сложни заради избирателите, които не искат да гласуват нито за юнионистите, нито за националистите. Партията "Алианс" иска да спечели симпатиите на хората, чиято политическа ориентация не се основава на оставането на Северна Ирландия във Великобритания. Според изследванията формацията ще влезе в парламента.

25 години след споразумението от Белфаст северноирландците живеят спокойно. Независимо дали "Шин Фейн" ще стане най-голямата партия в парламента, управление заедно с юнионистите би било трудно.