Политика

Борисов и Пеевски в един глас се обявиха срещу позиция на Тагарев (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски се възмутиха от изказване на военния министър Тодор Тагарев, в което той настоява парламентът да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местния вот.

„Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура“, заяви Тагарев пред Би Ти Ви. Добави и че, бюджетната и военната комисия вече одобриха купуването на БТР-ите.

Възмутени сме сутринта от изказването на Тагарев по телевизията, да прави такива изказвания не му прави чест“, заяви малко по-късно в кулоарите на НС Бойко Борисов. По думите му „в момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в НС. За страйкърите ще привършим процедурата декември месец“.

Делян Пеевски пък отговори на репортерски въпрос, че „военният министър изиска от парламента да изпълнява негов списък“, с думите:Тагарев изисква да се изпълнява? Ако Тагарев изисква нещо трябва да си подаде днес оставката веднага. Тагарев не може да изисква нищо от парламента, министрите не могат нищо да изискват. Ние може да изискваме кой да си дава оставката, защото ние сме ги назначили, лично аз съм си дал вота за този кабинет и мога да го поискам от името на нашата парламентарна група“.

"Министрите да си вършат работата"

Ние не можем да действаме в такъв график, който само и само да позволи посещението на министър Тагарев в САЩ след две седмици да се снима с подписването”, коментира друг представител на ГЕРБ – председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

По думите му по друго решение на парламента - за изпращането на Украйна на бойните машини от МВР, не се прави нищо. „То е от юли месец, а сега през октомври няма нищо, дори няма споразумение между двете държави кога ще се пратят, три месеца минаха. „Всички останали решения правим, защото МС не прави нищо, а основните неща за тази не коалиция бе помощта за Украйна. Защо МС се бави? Министрите да започнат да си вършат работата", заяви Гаджев.