Политика

Борисов не вижда проблем, ако ДПС имат министри в управлението

От Euronews България Euronews България

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов най-важното от предлаганите промени в Конституцията е съдебната реформа.

„Най-важното е в тази промяна на Конституцията е съдебната реформа – това, което години наред се говори, разделяне на ВСС, повече съдии, по-малко прокурори, по-малко политика. Това са съществените неща за Конституцията. Между първо и второ четене би могло да се водят дискусии“, коментира той в кулоарите на парламента преди ключовото гласуване на първо четене на конституционните промени.

По важните теми винаги сме слагали Христо Иванов пред черта, защото той от години работи по това и аз му се доверявам във всичко.

„За 3 март видях напрежение в обществото и казах, че няма да го подкрепя. До декември месец има време всичко това да се чуе“, оправда Борисов промяната на позицията си относно датата на националния ни празник.

Гордостта ми блика отвсякъде заради невероятните успехи, които има правителството, но още днес могат да разберат какво е без нас“, коментира Борисов думите на Петков, че трябва да е горд за това, че подкрепя правителството. Но предупреди, че „още днес могат да разберат какво е без нас да управляват“.

Борисов каза, че е възмутен от изказване от тази сутрин на министъра на отбраната Тодор Тагарев, по чиито думи парламентът трябва да забърза работа по процедурата за закупуване на бронетранспортьорите „Страйкър“.

Лидерът на ГЕРБ обяви още, че не вижда проблем в това ДПС да имат министри в управлението, „ако имат хора, които могат да се справят по-добре с работата“.

„Надали на Делян Пеевски мечтата му е да е министър“, отговори Борисов на въпрос дали би подкрепил депутата от ДПС да стане част от правителството. А самият той пък отхвърли възможността Движението да участва в кабинета.

Не, не желаем да имаме номинации на министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това нещо“, каза Пеевски в кулоарите на парламента.

А по думите на Борисов било записано в споразумението за управление, че след ротацията „Габриел става премиер, а всеки министър минава на оценка“.

За смяна на 7-8 министри намекна Борисов и вчера в кулоарите на парламента.

„Явно има недоверие щом остават протестите. В момента имаме много силна законодателна власт, има цели сектори обаче, в които няма да знаете името на министъра, например в спорта. Причината е, че не работят и нищо не се е случило в дадени сектори, мога да изброя 7, 8 министерства“, коментира той.

Закана за смяна на министрите, които „не са си свършили работата“ отправи Борисов по-рано тази седмица и на предизборно събитие в Хасково:

„Ние имаме вицепремиер – Мария Габриел. Март месец ще има ротация, тя ще стане премиер. И всеки министър, който не си е свършил работата, ще бъде сменен“, заяви той пред партийния актив.