Политика

Борисов: Пеевски водеше преговорите с протестиращите и ги доведе до успешен край

От Euronews България Euronews България
Borisov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

„Целта ми е да не се политизира този процес. Трябва да има заместваща мощност, хората да са доволни от своите професии. Доста компромиси се направиха - първо от синдикатите, протестиращите, от правителството“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира протестите на енергетици и миньори пред репортери в кулоарите на парламента по време на извънредното заседание на НС.

Борисов съобщи, че ГЕРБ ще подкрепят в пленарна зала споразумението с протестиращите, което бе изготвено вчера след няколкочасови преговори с властта, но оттук насетне премиерът Николай Денков е отговорен всичко, което приеме, да бъде договорен с Брюксел, посочи още Борисов.
"Той (Делян Пеевски – б. р.) водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и да не се харесва на "умнокрасивите", посочи Борисов относно ролята на депутата на ДПС.

По думите му е било грешка преговорите да не излъчват официално, въпреки че се появиха онлайн записи от преговорите. „Ние държим, това, което бъде подписано, да стане факт. В противен случай не можем да се изправим повече пред тези хора. Блокадите трябва да се вдигнат, ако парламентът гласува споразумението“, посочи още лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов след 2038 г. въглищните централи трябва да бъдат оставени като студен резерв. Даде за пример Германия, че са стартирали въглищните си мощности, когато е имало недостиг на газ.