Политика

Споразумението с енергетици и миньори мина в комисия, влиза в пленарната зала

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Комисията по енергетика в парламента бързо прие проект на решение, с което се одобрява постигнатото вчера споразумение между премиера Николай Денков и протестиращите енергетици и миньори. Предстои документът да влезе за гласуване и в пленарна зала на извънредно заседание на парламента, което беше насрочено късно снощи.

Споразумението в няколко точки предвиди да се гарантира работата на съвременни диспечеруеми електропроизводствени мощности като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход в срок до 31 декември 2023 г.

В друга точка е заложено правителството да изпълни решенията на парламента от 2020 г. и 2023 г. да не допусне в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Те ще продължат да работят на пазарен принцип.

Изработване на проект за енергийна стратегия до 2023 г. с хоризонт до 2050 година, прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток 2" са сред останалите договорености - резултат от седемчасовите преговори между властта и протестиращите вчера.

Гласуването в комисията днес мина бързо, но не без напрежение. Депутати заподозряха председателя Делян Добрев, че не е изчел правилно точно това, което са искали представителите на синдикатите. Искра Михайлова от "Възраждане", която вчера нерегламентирано предаваше на живо с телефона си закритото заседание, заяви, че споразумението не отговаря на исканията на протестиращите. И напомни, че не всички синдикати са го подписали. 

Теменужка Петкова и Радослав Рибарски от ГЕРБ и ПП-ДБ контрираха, че всичко е синхронизирано и дори част от точките са писани от самите енергетици.

"Никой не слага изкуствени пречки пред работата на въглищните централи", напомни Рибарски. Владислав Панев от ПП-ДБ пък поиска да направи корекция в споразумението. А Рамадан Аталай от ДПС му припомни, че комисията не може да променя нищо във вече подписаното от премиера и енергетиците споразумение.

В същото време обаче протестиращите заявиха, че засега няма да преустановят блокадите.