Политика

Пеевски заговори за оставка на енергийния министър, Нинова изненадващо го защити

От Euronews България Euronews България

"Ако енергийният министър вчера се е подписал под нещо, което не е изпълнимо, веднага ще му искаме оставката и да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от обещанията за хората, ние ще бъдем с тях тук отпред". Това обяви пред репортери в кулоарите на НС депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Повод за реакцията му станаха думи на енергийния министър Румен Радев преди гласуването на споразумението с протестиращите енергетици в пленарна зала, според които обещанията, дадени на протестиращите са трудни за изпълнение, но все пак са изпълними.

"Да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи, натрупвани в годините, трудни за решаване проблемите във въглищния сектор", коментира пред репортери Радев.

Изненадваща подкрепа за министъра дойде от опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го защити с аргумента, че отговорността за изпълнението на ангажиментите е негова и затова било логично той да каже истината. По думите й споразумението е "смъртна присъда за българската енергетика" затова парламентарната й група няма да го подкрепи. Накрая заяви, че за всичко е виновен Борисов, който по думите й на 10 декември 2020 г. е поел ангажимент пред Европейския съвет за затваряне на въглищните централи.