Политика

Борисов за протеста на енергетиците: Арогантно поведение на управляващите не работи

От Euronews България Euronews България
Borisov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Така не може да се комуникира, това са български граждани. Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира протестите на енергетиците в страната, които продължават четвърти ден. „Оставиха ни в петък вечерта да защитаваме Закона за енергетиката, а те отидоха на предизборна кампания. В ден, в който хиляди протестират, в парламента сме оставени сами“, каза Борисов по адрес на ПП-ДБ в Пловдив на стадион „Локомотив“. После допълни, че „ако бях премиер, нямаше да го докараме въобще до тук нещата“. Бяхме приели компромиси, плавно да се извеждат централите от експлоатация , дотирахме и миньорите, и въглищните комплекси, каза той.

По отношение на „некоалиционните си партньори“ и изпращането на териториалните планове в Брюксел за поетапното затваряне на енергийните комплекси, Борисов коментира: „не ни и канят на среща, нито министърът, нито премиерът“.

„Вчера гледах интервю на г-н Василев, ако някой ги съветва да комуникират с разгневена общност по този начин, не е добре“, допълни той. „Както на зърнарите ги помолих да не влизат в София, същото бих казал на протестиращите сега. Да се успокои разговорът, арогантното поведение, не работи“, смята той.

 

„Начинът на комуникация е изключително грешен, диалогът трябваше да продължи не при свършен факт“, каза още Бойко Борисов по отношение на партньорите си от ПП-ДБ.

Борисов отново декларира, че няма да подкрепят вдигането на ДДС на 20 процента за ресторантьорите, както предлага финансовият министър Асен Василев.