Политика

Борисов се разбрал с Василев за бюджета и по 36 заплати за напуснал миньор

От Euronews България Euronews България

Удовлетворен съм от срещата с Асен Василев. Бяхме заедно с Делян Добрев и Делян Пеевски от ДПС и говорихме относно бюджета, работата на комисиите и ситуацията, в която е държавата”.

Това съобщи в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Както по-рано стана ясно, управляващата сглобка внася предложение за забавяне на проектобюджета за догодина. Иска се срокът за неговото внасяне да бъде отложен до 15 ноември заради едномесечната кампания за местните избори.

Лидерът на ГЕРБ поясни, че ако са искали да се заяждат, то да започнат да говорят за фирмите на ПП. “Създадохме комисия, която е в помощ на случая и на правителството”, каза Борисов.

Относно изразеното недоврие от страна на Делян Добрев, че се удължава срокът за внасянето на бюджет 2024 г. заради несправяне със заложения 3% дефицит Бойко Борисов каза: “Отлагането е, защото няма НС, работещи комисии и няма нужда в условията на избори и предизборна кампания бюджетът да се превръща в част от предизборната кампания.”

Борисов се обърна и към миньорите, като уточни, че блокирането на пътищата не е изход, а с диалог всичко се решава.

Финансовият министър ми потвърди, че централите ще работят до 2038 г. Дотогава технологиите ще напреднат много. Второ, всеки, който иска да напусне му се изплащат 36 заплати веднага. Има възможност - гарантира го Асен Василев. Трето, в териториалните планове да отпадне текста, че върху мините може да се правят соларни паркове. Четвърто, върху язовирите няма да се правят фотоволтаици, а се улеснява до 60 дена бързо да се инвестира във ВЕИ-та. Надявам се на МС тази диалогичност на Асен Василев към миньорите да се успокои напрежението и да се реши проблемът”, каза още Борисов. 

 

 

Реакциите в парламента относно миньорския протест обобщи Софи Цветкова - вижте в следващото видео: