Политика

Въпреки резервите на ПП: ГЕРБ, ДПС и ДБ създадоха нова комисия за контрол на евросредствата

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Нова, 26-та комисия създадоха депутатите в парламента. Тя е по предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов и депутата от ДПС Делян Пеевски и ще трябва да упражнява контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Новата комисия стана поредният повод за нападки и обвинения, въпреки уверенията, че напрежение в управляващото мнозинство няма.

След обвиненията за злоупотреби с европейски средства между управляващите некоалиционни партньори, мнозинството в парламента създаде специална комисия, която да следи как се изразходват евросредства.

Дебатът в пленарна зала се превърна в размяна на обвинения от опозицията към ПП.

„Асен е бездънна яма и тук отговорността е на ГЕРБ и ДПС, щото вие му дадохте тази възможност“, заяви от трибуната Тошко Йорданов от ИТН.

„Виждаме, че шамарите културно ПП -ДБ. Ми вземете им цялата комисия, недейте да пъпкувате комисии, защото е абсурдно“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Сега е модерно да се бие по ПП-ДБ и те си го заслужават. Първо, защото се поставят сами в тази унизителна ситуация и второ, защото имат нечисти намерения по отношение на плана за възстановяване. Заслужавате си го, колеги“, смята Корнелия Нинова от БСП.

Въпреки че под предложението за създаването на комисията няма подпис на ПП, те я подкрепиха.

„Единственото, което правим, е да дадем още едни пари за председатели, зам.-председатели, коли, така че правим едно безсмислено действие, но за да избегнем всякакви спекулации ще подкрепим“, обясни Стою Стоев от ПП.

Въпреки, че под създаването на комисията стои подписа на Бойко Борисов, който успокои, че напрежение между ГЕРБ и ПП няма,  депутатите от партията продължиха с нападките.

„Почнаха едни обяснения - това били предварително списъци, не били окончателни …какво правят изобщо тук тези фирми“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Ако наистина някои колеги си въобразяват, че могат да откраднат 1,5 млрд. и да ги разпределят на три фирми и ако това НС го позволи - г-н Василев, прав сте, че сме за някъде“, заяви и Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Ние контролираме тия неща с комисии, а трябва да ги контролираме с прокуратурата“, каза независимият Радостин Василев.

В пост във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че създаването на новата комисия е “пореден пиар” и пореден “мним скандал” на депутати от ГЕРБ.