Политика

Борисов: ГЕРБ подкрепя отлагането на гледането на бюджета, колкото е нужно

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Borisov NS BGNES Снимка: БГНЕС

„В уникална ситуация сме. От една страна трябва да помагаме на Асен Василев за бюджета, затова се съгласихме да го отложим с 15-20 дена или колкото е необходимо, да водим заедно политика в парламента“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред репортери в кулоарите на НС разговорите с финансовия министър за проектобюджета за следващата година и предложенията за промяната в данъци и осигуровки, които бяха публикувани за обществено обсъждане от МФ.

Според Борисов отлагането на гледането на бюджета за 2024 г. не е проблем, „защото години сме карали без бюджет“. В деловодството на НС е внесено предложение крайният срок да е 15 ноември, а не както е обичайно до 30 октомври.

Борисов аргументира удължаването на срока с депутатската ваканция за местните избори на 29 октомври. Затова и Асен Василев получава подкрепата им за отлагане на бюджета. ГЕРБ все още не са се запознали с параметрите на финансовата рамка, което щяло да стане днес на среща с Асен Василев.

„Този път няма да допуснем старите грешки, ще изговорим нещата предварително и когато се внесе бюджетът, ще бъде гласуван“, обеща той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и темата за местния вот и, като посочи, че неговия „краен резултат за изборите би бил отчетен като трите партии, които в момента участват в некоалиционната сглобка като блок да имат най-много общински съветници и кметове. Това ще препотвърди правителството."

А относно ролята на ДПС в управлението, той каза, че движението участва „във всички гласувания, винаги ги включвам в некоалицията, то и ние не сме коалиция. Тези партии гласуват заедно. Ако искате да слагаме някакво перде и да казваме, че в задкулисие работим, ние не сме съгласни. Затова излизаме с подписите и с имената си и казваме - по тази тема сме се подписали трите партии с тези 10 души“.