Политика

Премиерът за плановете за трите въглищни района: Изпращаме ги към Европейската комисия

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Министър-председателят академик Николай Денков потвърди, че ще се пристъпи към процедура по изпращане на териториалните планове на трите въглищни региона към Европейската комисия.

Денков заяви, че днес е крайният срок за изпращането, като първоначално той е бил 30 юни, но е бил удължен до 30 септември. Въпреки че все още не е ясно дали миньорите ще подпишат споразумение с правителството, премиерът заяви, че България не може да си позволи да загуби 4.4 млрд. лева от фондовете за справедлив преход.

Министър-председателят допълни, че е разписана и стратегия за заетите в бранша, като кабинетът дава гаранция, че въглищните централи няма да спрат да работят до 2038 г. Предвидена е и междинна технология, която да позволи експлоатацията на ТЕЦ-овете в рамките на европейските изисквания. Денков уточни, че фирмите, които ГЕРБ обявиха за близки до властта, са изявили само инвестиционно намерение във въглищните региони, а не са били предварително избрани. "Това са пари, които те са заявили, че ще дадат, а не че ще ги получат", каза той.

След приключване на преговорите с ЕК догодина, както и тези със синдикатите, ще се уточни и процедурата, по която да се отпуснат средствата като предстои да стане ясно и в какъв размер ще са те.