Общество

Енергиен експерт: Политиците да се вслушат в гласа на стачкуващите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Протестите на заетите в държавните мини продължават, защото там са най-силно застъпени синдикалните организации – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, което не е вярно за частните енергийни обекти. “

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Димитър Куюмджиев – енергиен експерт.

„Водещо трябва да бъде енергийната сигурност, която е неделим елемент от националната сигурност. За да се гарантира тя, трябва да е ясно в каква последователност и продължителност ще се закриват отделни енергийни въглищни блокове, за да бъдат заменени с фотоволтаична или друга възобновяема енергия. Въглищните блокове обезпечават този въртящ резерв, който гарантира честотата на енергийната система да бъде 50 Hz ±1%“, каза Куюмджиев.

Надявам се все пак лидерите да се вслушат в гласа на стачкуващите. Да помислят за националната и енергийна сигурност. Все пак идва зима. Не е невъзможна смяната на въглищните централи с фотоволтаични, но първо трябва да се изгради съответният парк с мощности за съхранение на енергия.

От големите обекти, които са определени като стратегически за националната сигурност, няма вписан нито един соларен парк, отбеляза енергийният експерт.

Той коментира, че Германия е поела ангажимент да затвори централите си до 2038, но заради руската инвазия се е наложило да промени тези планове и сега ще платят компенсации, за да могат да пуснат въглищните си централи.

„Германия казва ние сме за енергийния преход, но първа е нашата сигурност“, посочи Куюмджиев.

Без батерии, без системи за съхранение, не може да затворят въглищните централи.

По правило въглищните централи замърсяват, затова са снабдени с инсталации, коментира експертът.

„Освен това има будни граждани, които сигнализират когато има замърсяване“, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.