Общество

Депутатите одобриха споразумението между властта и протеста, Денков защити министър Радев (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

След повече от три часа дебати и спорове със 133 гласа "за" депутатите одобриха споразумението между правителството и енергетиците, постигнато късно снощи след петдневни блокади и протести.

Споразумението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”. То е съставено от 7 точки. Първите две бяха внесени в Народното събрание, и бяха гласувани като решения на парламента, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят кабинета. Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски.

Преди приемането на споразумението в пленарна зала не липсваше напрежение, а думи на енергийния министър Румен Радев за малко не станаха повод да му бъде поискана оставката.

„Да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи, натрупвани в годините, трудни за решаване проблемите във въглищния сектор“, коментира министърът преди гласуването на споразумението.

Последва предупреждение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски:

„Ние държим, това, което бъде подписано, да стане факт. В противен случай не можем да се изправим повече пред тези хора. Блокадите трябва да се вдигнат, ако парламентът гласува споразумението“, каза Борисов.

„Ако енергийният министър вчера се е подписал под нещо, което не е изпълнимо, веднага ще му искаме оставката и да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от обещанията за хората, ние ще бъдем с тях тук отпред“, обяви Пеевски в кулоарите на парламента.

А премиерът Николай Денков защити министъра си, като коментира, че няма причини да му бъде искана оставката.

„Енергийният министър каза, че точките от споразумението с енергетиците и миньорите са трудни за изпълнение, но не неизпълними. Няма за какво да искам оставката на министър Радев“, каза Денков след гласуването на споразумението.

Изненадваща подкрепа за министър Радев дойде и от опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го защити с аргумента, че отговорността за изпълнението на ангажиментите е негова и затова било логично той да каже истината.

По думите ѝ споразумението е „смъртна присъда за българската енергетика“ и затова парламентарната ѝ група няма да го подкрепи, но добави, че за всичко е виновен Борисов, който по нейните думи е поел ангажимент пред Европейския съвет на 10 декември 2020 г. за затваряне на въглищните централи.

Междувременно "Възраждане" започва консултации за внасяне на вот на недоверие срещу правителството, съобщи председателят Костадин Костадинов. Партията му ще иска оставката на правителството заради "провал на цялостната политика в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия", обясни Костадинов.

За да се задвижи процедурата обаче, е необходимо "Възраждане" да събере поне 48 подписа от народни представители.

"Имаме съгласието на ИТН. БСП казаха, че трябва да минат вътрешнопартийни процеси, след които ще ни кажат дали приемат да се включат", каза Костадинов.

Двете партии заедно имат общо 47 депутати, а заедно с БСП - 70. Това е достатъчно за внасяне на вота, но не и за успешното му гласуване. За сваляне на правителството са необходими поне 121 депутатски гласа при пълен кворум в пленарната зала.