Общество

На живо от блокадата на АМ „Тракия“: Оставаме тук, докато няма решение

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Ние всички сме на мнение, че плановете трябва да бъдат изтеглени и тези точки трябва да бъдат вкарани вътре, което евентуално ще гарантира нашето бъдеще за годините напред. Точките, които Народното събрание гласува, трябва да бъдат вкарани в териториалните планове, иначе няма гаранции. Ние сме сигурни, че нашите точки няма да отговарят на европейските директиви, което означава, че те няма да бъдат предоговорени по никакъв начин.“

Това каза на живо в ефира на Euronews Bulgaria от АМ „Тракия“ Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“. Той обясни, че протестиращите миньори и енергетици настояват за гаранции относно изпълнението на постигнатите вече договорености с правителството, защото в противен случай споразумението остава само разписани пожелания на хартия.

В плановете искаме да се впишат всички тези точки и да бъде точно разписано с какъв капацитет по години примерно до 2030 – 2038 година ще работят тези централи. Съответно и мините с какви количества въглища. Така ще се гарантира нашата работа. Така само разписани точките остават като едно добро пожелание.

„Не вярваме ,че нещо въобще ще бъде изпълнено и предоговорено. Не мисля, че има разнобой между самите протестиращи, ние направихме това, което обещахме на всички работещи. Взехме споразуменията, върнахме се при хората да ги разгледаме и обещахме всички заедно да решим дали сме съгласни. Колегите не го направиха. Техните лидери решиха, че това е добре и подписаха споразумението. Ако така мислят и вярват на управляващите, това е тяхно решение. Само че ние не им вярваме“, коментира Бинев разделението на протеста на енергетиците относно гласуваното вчера от Народното събрание.

Той посочи, че протестиращите остават на АМ „Тракия“, докато има някакво решение или поне минимални гаранции за изпълнение на всички точки в споразумението.

„Ние сме отворени за диалог и за всякакви срещи“, посочи Бинев.

„Няма как да спрем политическото говорене. По време на кампании всички партии яхват вълната и се възползват дали от нашия протест или от други събития в държавата. Това е ясно. Ние не участваме в политизиране на протестите“, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.