Общество

Експерт: България рискува да загуби 6 млрд. евро, ако оттегли териториалните планове

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Искането за оттегляне на териториалните планове е безумна идея. На теория всичко е възможно, но ако го направим ще покажем, че не сме страна член на ЕС, на която може да се разчита.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков.

„На първо място веднъж сме поели едни ангажименти. На второ място сме участвали при изготвянето на правото на ЕС, което е свързано и с териториалните планове и въобще с нисковъглеродната икономика. На трето място, което е и най-лошо, това ще бъде един много тежък удар, защото ще загубим много време за реформи, а ще загубим и пари“, посочи Нейков.

Не става въпрос само за милиард и половина евро. Има други пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Общо взето, сумите, за които говорим, са над 6 милиарда евра.

„И България ще изпадне в много глупаво положение да комуникира с европейските институции и конкретно с ЕК по отношение на реформи и на тези средства. Ще загубим време, ще загубим темпо. Зеленият преход не се отнася само за въглищата и енергетиката, а и за транспорт и земеделие“, допълни Нейков.

„В момента тече обсъждане на друг документ, който се нарича Пътна карта за климатична неутралност, който беше приет от правителството в средата на септември. Предстои да се разгледа в Народното събрание. Има и други стратегически документи, които трябва да се приемат и интегрират“, коментира експертът.

По неговите думи един от възможните варианти е превръщането на въглищните централи в студен резерв, който да бъде ползван само когато е необходимо.

„Но това неминуемо е свързано с голяма загуба на работни места“, предупреди Нейков.

Според него 2035 г. не е реалистична дата за затваряне на ТЕЦ-овете.

Аз смятам, че трябва да сме доволни, ако тези централи успеят да удържат до 2028 година.

Протестиращите имат много съществено основание да протестират. От много години държавата им е длъжник да обясни какво става. Аз съм организирал поне три събития в Стара Загора да разясним нещата, но то е само на местно ниво“, каза още Нейков.

Той смята, че гласуваното вчера от Народното събрание има повече процедурен, отколкото същностен характер, защото то не налага решения.

„Седемте точки са свързани със следващи стъпки и имат отношение към процедурата. Това решение е важно, защото ръцете на правителството са развързани да преговаря с европейските институции. Настояваме да има актуална енергийна стратегия“, подчерта Нейков.

Целия разговор вижте във видеото.