Политика

Процесите в енергетиката могат да свалят правителството, смята политолог

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

„В България все още текат интензивни процеси, що се касае до трансформацията на нашия енергиен сектор. Тези процеси със сигурност са способни да свалят правителството от власт. Това е така, защото проблемите в този сектор са наслагани с години, дори десетилетия.“

Това прогнозира политологът Иван-Асен Иванов относно заявката на „Възраждане“ за вот на недоверие към правителството.

Поради тази причина има вероятност настоящата управленска конфигурация да не издържи един подобен вот на недоверие, поясни той.

 

Със сигурност „Възраждане“ знаят това и чрез този стратегически ход се опитват да разклатят една власт, която макар и да има множество недостатъци, по начина, по който е формирана, тя изначално представлява по-скоро проевропейските и пронатовски интереси на България, отколкото тези, които защитава „Възраждане“.

Ако има разклащане на настоящата т.нар. сглобка, тя ще дойде от депутати от ГЕРБ, които решат да оттеглят своята подкрепа, смята политологът.

 

Чувахме Борисов неколкократно да заявява, че неговата подкрепа не е абсолютна и той е готов да я снеме във всеки момент. За жалост, в медийното пространство се тиражират доста негови изказвания, които не отговарят на един нормален коалиционен начин на разговор между политически партньори, поне в настоящата ситуация. От такъв тип импулсивно поведение съвсем спокойно можем да очакваме и вот в зала, който да бъде не в интерес на настоящото правителство.

Според Иванов обаче по-вероятно е ГЕРБ да се въздържат да свалят правителството точно сега, защото знаят, че вероятността да се създаде някаква конфигурация, която да е по-благоприятна спрямо тях, е малка. А и едва ли могат да оправдаят това пред техните избиратели, допълва той.

„Цялата ситуация спрямо българския енергиен сектор, която в момента се разиграва, демонстрира едно нещо: че България е драматично неподготвена за зелената трансформация, която се случва на европейско ниво“, категоричен е политологът.

 

България като страна членка на ЕС е поела законови ангажименти да трансформира изяло своя енергиен сектор до въглеродна неутралност. България още през 2021 година, приемайки Европейския закон за климата, е поела ангажимент, че до 20250 година нашата икономика ще бъде въглеродно неутрална и ние ще произвеждаме нулеви нетни въглеродни емисии. Тези цели са внесени в рамка до 2030 година въглеродните емисии да бъдат намалени с 55%.

Ако нашата страна не е способна - за пореден път в историята ни – да се справи изпреварващо с необходимите изисквания, за да можем да произведен един стабилен енергиен преход, ако ние изпуснем този шанс, тогава българските политици ще носят една поколенческа тежест, която много трудно ще успеем да отметнем в бъдеще, убеден е Иванов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.