Европа

Вучич: Искаме допълнителни сили на Кейфор в Северно Косово

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Журналист

В поредно интервю за западна медия сръбският президент Александър Вучич заявява, че страната му няма интерес от конфликт с Косово. Напрежението между двете съседки ескалира миналата седмица след престрелка, при която загинаха четирима души ,трима от които етнически сърби. И Вучич, и силовият му министър настояват за допълнително разполагане на сили на Кейфор в района.

Сръбската армия смята, че е полезно да се осигури допълнително присъствие на частите на КФОР в Косово и Метохия и че това би подобрило поне до известна степен безопасността и сигурността на нашия народ в тези райони.

Милош Вучевич, министър на отбраната на Сърбия

Командващият сръбската армия от своя страна подчерта, че патрулите по граничния район работят с нормален режим:

От този момент армията на Сърбия разполага с 4500 ангажирани членове в сухопътната зона, които имат възможност да наблюдават, осигуряват и влияят върху състоянието на сигурността в Република Сърбия. Смятам, че е много важно да се знае, че е нормализиран режимът на работа на частите в петкилометровата зона за сигурност по линията с Косово и Метохия. Това означава редовен брой ангажирани единици в сухопътната зона за сигурност.

Милан Мойсилович, командващ сръбската армия

Междувременно правителството в Косово от своя страна многократно предупреди, че Сърбия вероятно се подготвя за война. Президентът на Косово Вьоса Османи коментира пред няколко западни издания, че действията на Белград наподобяват тези на Москва преди анексията на Крим.