Свят

САЩ предупредиха Белград да изтегли военните си от границата с Косово

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати предупредиха Сърбия да изтегли военните си от границата с Косово. Според Белия дом в района са разположени танкове и артилерия след сблъсъците в манастир между косовските сили и въоръжени етнически сърби този месец. 

От НАТО решиха да изпратят още военни, които да се включат в мироопазващата мисия KFOR. Към силите ще се присъединят и британски части. 

Съветникът по национална сигурност на Джо Байдън е разговарял с косовския премиер Албин Курти. От Прищина подкрепиха разполагането на още сили на Алианса в региона.

Нуждаем се от НАТО, защото границата със Сърбия е много дълга и армията на страната укрепва капацитета си. Получиха много военна техника както от Руската федерация, така и от Китай. Много е важно армията ни да стане по-силна, а полицията ни да има присъствие на север.

Албин Курти, министър-председател на Косово

А сръбският президент потвърди, че е разговарял с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

За няколко неща постигнахме съгласие, за други - не. Съгласихме се, че е необходима деескалация. Че има значителна нужда от по-голямо участие на KFOR. Сърбия иска KFOR да има по-значима роля в Косово и Метохия, със сигурност подкрепяме това.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Александър Вучич припомни, че страната му ще разследва смъртта на тримата етнически сърби, които бяха част от групата въоръжени мъже, открили огън в село в Северно Косово. По-рано именно тях Прищина обвини за убийството на косовски полицай. Това предизвика и нова ескалация в отношенията между Косово и Сърбия.