Европа

Съдът в Косово остави в ареста тримата заподозрени в убийството на полицай

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съдът в Косово реши да остави в ареста тримата заподозрени в участие в убийството на косовски албански полицай в северната част на страната. Деян Васич, защитник на заподозрения Душан Максимович, заяви, че прокурорите са представили някои несъществени факти пред съда, който е постановил 30-дневното му задържане.

"По отношение на моя клиент, Душан Максимович, съдът постанови 30-дневно задържане. Ние ще подадем жалба срещу решението. Представихме пред съда някои факти, които са релевантни, и това показва, че трябва да се занимаваме с недоразумения, а не с криминални престъпления", заяви Деян Васич, защитник на Душан Максимович.

Сблъсъкът повиши напрежението в момент, когато Сърбия и Косово се стремят да нормализират отношенията си. Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна с посланиците на Съединените щати, Великобритания, Италия, Германия и Франция, за да обсъди породилото се напрежение в Косово. Това става ден след като властите в Прищина почетоха с ден на траур убития косовски албански полицай. През февруари двете страни се споразумяха за план от 10 точки, който трябваше да ги приближи към членство в ЕС, но поради редица инциденти изпълнението му се забави.