Европа

Въоръжена група уби полицай в Косово, дадоха жертви при отпор

От Euronews България Euronews България

Косовски полицай загина при престрелка между служителите на реда и терористична група

В размяната на изстрели, смъртта си намери сержант от полицията на Косово. Първоначалните сведения бяха, че в престрелката е пострадал още един служител на граничната полиция, но при последвалата актуализация на информацията стана ясно, че ранените са двама, като няма опасност за живота им. Драматичната ситуация се разви край село Банска, община Лепосавич, която се намира в населеното предимно с етнически сърби Северно Косово.

Косовската полиция е успяла да ликвидира поне петима души от терористичната група, която нападна косовската полиция и уби полицая Африм Буняку, съобщава „Албаниан пост“. 

Официално от местната полиция потвърдиха за трима убити нападатели. 

Премиерът на Косово Албин Курти обяви, че има най-малко 30 тежко въоръжени хора, професионалисти, военни и полицаи, които са обградени от косовските полицейски сили близо до Манастира в Банска, които той е поканил да се предадат на властите и ситуацията да приключи по мирен начин.

"Те са носещи маски войници. Полицията ще разбере повече за тези униформени по-късно. Освен автомобили, те разполагат и с бронирана кола. Не носят униформи на обикновени полицаи, а на специални военни части и имат коли без регистрационни номера, които са забелязани около манастира. Органите за сигурност са отцепили периметър около тях на мястото, където стоят в момента. Техните цели са недопустими. Позволете ми да повторя още веднъж призива си към тези 30 души да се предадат на органите за сигурност", заяви Курти.

Курти обясни, че инцидентът е станалоколо 03:00 ч. през нощта местно време в село Банска, община Лепосавич, на 55 км северно от Прищина. Според косовската полиция два камиона без регистрационни номера са блокирали мост на входа на селището. Три полицейски екипа били изпратени да отворят пътя, когато попаднали под обстрел от различни позиции с огнестрелно оръжие, ръчни гранати и бомби. Полицията успяла да отблъсне нападението и да откара ранените полицаи в болница в Южна Митровица. Единият от служителите бил вече мъртъв при пристигането в болницата. Животът на другия е вън от опасност.

Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, атакува нашата държава“, написа Курти във Фейсбук. „Правителството на Република Косово и държавните ѝ институции са готови и координирани, за да отговорят на престъпността и престъпниците, на терора и терористите“, добави той. Според съобщението му стрелбата срещу полицията продължава.

В съобщение до медиите Косовският диоцез на Сръбската православна църква каза, че група въоръжени маскирани мъже са атакували манастира Банска с брониран автомобил и са преодоляли насилствено затворените врати на обителта. В момента там има група поклонници от Нови Сад, както и игумен на посещение в манастира. Те са се заключили вътре, а „въоръжени мъже се движат в двора и се чуват отделни изстрели“.

Вечерта косовските власти обявиха, че манастирът е "под контрол" и ситуацията се е успокоила, предаде Франс прес.

"Върнахме си контрола над този район след няколко престрелки", каза на пресконференция министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля.

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще направи обръщение към медиите в следобедните часове, съобщиха от Службата за външни работи на правителството на Сърбия, цитирана от „Данас“. "Следобед пред медиите ще се обърне сръбският президент Александър Вучич, който ще развенчае всички лъжи и шеги на Алабин Курти, създателя на хаоса и ада в Косово", се казва в съобщението.

Председателят на сръбския парламент Владимир Орлич заяви, че косовският премиер Албин Курти „бърза да обвини сърбите“ за убийството на косовски полицай, докато всъщност самият Курти иска ескалация на място, съобщи Асошиейтед прес.

Орлич заяви по телевизия „Първа“, че Курти „казва, че това е някаква организирана акция на професионалисти. Те трябва да са били идентифицирани и той знае кои и какво са те.“

Министър-председателят на Албания Еди Рама, чрез публикация в социалната мрежа „X“, реагира на тежкото събитие в Косово. За Рама тази загуба е най-големият алармен звън до момента за продължаващия риск от прерастване на продължителната криза във въоръжен конфликт, съобщи „Албаниан пост“.

Той поиска свикване на извънредна мирна конференция под наблюдението и гаранцията на ЕС и САЩ и същевременно предприемане на всички извънредни мерки заедно с КФОР. Това е необходимо, за да се предотврати по-нататъшното изостряне на ситуацията, която застрашава целия регион. Рама подчертава, че Евроатлантическата общност трябва да събере цялата си внушителна сила и необратимо да постави Косово и Сърбия на масата на диалога за нормализиране. "Престъпниците, които отнеха живота на невинен човек, служил с държавната униформа на правоохранителните сили на Република Косово, трябва да бъдат изправени пред съда", пише Рама.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел осъди нападението на въоръжени банди в село Банска в северната част на Косово, населена с преобладаващо сръбско население, където в резултат на атаката е загинал служител на косовската полиция, съобщи „Албаниан пост“.

"Осъждам по най-категоричен начин ужасното нападение на въоръжена банда срещу косовски полицаи в Банска в северната част на Косово, при което един полицай загина, а двама бяха ранени. Всички факти около нападението трябва да бъдат доказани. Отговорните извършители трябва да бъдат изправени пред правосъдието“.

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак осъди нападението на въоръжени банди в село Банска, съобщи „Албаниан пост“.

Словашкият дипломат чрез публикация в профила си в платформата „Х" призова Косово и Сърбия незабавно да се върнат към диалога за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС, като добави, че извършителите трябва да бъдат изправени пред съда.

"Остро осъждам ужасното нападение срещу косовската полиция снощи. Насилието под каквато и да е форма е абсолютно неприемливо. Сърцето ми е с жертвите, техните семейства и колеги. Извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Всички трябва незабавно да се върнат към диалога", написа Лайчак.

Посолството на САЩ в Косово също осъди нападението, като заяви, че извършителите му трябва и ще бъдат подведени под отговорност, съобщи местното издание "Коха", цитирано от БГНЕС. 

Напрежението в Косово, бившата сръбска провинция, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени в Северно Косово. Етническите албанци представляват над 90 процента от населението в Косово, а сърбите са мнозинство само в северната му част, където се планира създаването на асоциация на общините с преобладаващо сръбско население. Миналата седмица преговорите под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията между някогашните врагове от Косовската война навлязоха в застой. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обвини Курти за това, че все още не е създадена асоциацията на общините с преобладаващо сръбско население, което би им дало по-голяма самостоятелност.