Европа

Вучич: Въстанаха косовски сърби срещу терора на Курти

От Euronews България Euronews България
AP23188700942364 Снимка: АР

Въстаналите косовски сърби, които се бунтуват срещу терора на Курти, са участвали в конфликта край град Банска.

Това каза президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към обществеността по повод последните събития в Косово.

 

По думите му „това е един от най-трудните дни за нашата страна и нашия народ от 2004 и 2008 г.“ Той се извини на гражданите на Сърбия, че не е успял да се обърне към обществеността по-рано, тъй като Сърбия няма ефективен контрол над Косово от 1999 г.

„Трябваше сами да проверим и проучим всичко, за да можем да обявим истината и да подготвим почвата за вземане на решения“, каза Вучич. „Около 2:46 ч. тази нощ група сърби от Косово и Метохия поставиха 2 камиона като барикади в Банска в северната част на Косово, след което косовската полиция дойде и се опита да премахне тези барикади и избухна конфликт, в който е бил убит полицай, а още един човек е ранен“, каза Вучич. „В 8 и 8:57 административните пропускателни пунктове Ярине и Бърняк бяха затворени, стрелба и престрелки продължават, в 10:15 беше обявено, че сръбските общини са зоната на антитерористичната операция“, добави той.

Вучич каза, че не сърбите от Централна Сърбия, а сърбите от Косово са се разбунтували, не желаейки повече да търпят терора на Курти.

Международната общност остро осъди напрежението и убийството на полицай в Косово.