Европа

Косово заплаши Вучич, че ще го арестува, ако влезе в страната без разрешение

От Euronews България Euronews България
Xhelal Svechla Kosovo FB Снимка: Facebook

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля предупреди, че сръбският президент Александър Вучич ще бъде арестуван, ако се опита да влезе в страната без разрешение от властите в Прищина. Поводът за предупреждението на Свечля беше изказването на президента на Сърбия, че ще посети Грачаница (сръбски анклав в Косово) „много скоро“ и няма да пита Албин Курти (косовския премиер) за позволение.

Попитан дали ще арестуват Вучич, ако дойде в Косово, Свечля заяви, че „всеки, който влезе на територията на Косово без разрешение, ще бъде арестуван, включително президентът на Сърбия.“

„Ако той изпрати молба, решението ще бъде на премиера дали да даде разрешение на Вучич или не. Как смятате, че някой, чужд гражданин, може да влезе в Република Косово без разрешението на косовските институции“, попита вътрешният министър.

И констатира, че „просто нямате държава, ако ръководителят на друга страна влезе на ваша територия без разрешение“.

Все пак Свечля посочи, че не вярва Вучич да е „толкова луд, че да дойде в Косово без разрешение“.

Свечля също така заяви, че ситуацията със сигурността в северната част на Косово „никога не е била по-добра“, съобщава Косово онлайн. Toй добави, че на север правителството на Косoво „се бори срещу престъпните групи, като по този начин гарантира законността и реда“, предава БТА.

„Северно Косово беше черна дупка по отношение на законността и реда, степента на конституционност. Виждахме тази ситуация като неприемлива, затова я променихме коренно. Вече има функциониращи институции, които работят за осигуряване на реда, мира и спокойния живот на населението там. Това са основните параметри, които задаваме“, каза Свечля.

По думите му промените вече са видими.

„Имаме полиция, която изпълнява ежедневните си задължения. Имаме много добро сътрудничество с гражданите там“, коментира вътрешният министър.