Европа

Преговорите между Сърбия и Косово са пред провал

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Всичко се върна на чертожната дъска на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, след като поредният опит за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово се провали.

Двете страни все още не могат да постигнат съгласие по споровете помежду си. Косовският премиер Албин Курти заяви, че няма да работи за споразумението, постигнато през февруари, докато Сърбия не признае независимостта на страната му.

 

Косово предприе някои стъпки, ние ги приветствахме, но те не успяха. Не успяха да изпълнят искането за пълна деескалация. Днес отново призоваваме двете страни да предприемат незабавни действия за деескалация в северната част на Косово, за избягване на по-нататъшна дестабилизация и за незабавно провеждане на нови местни избори.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Напрежението между двете съседки ескалира, след като етническото сръбско население в Северно Косово бойкотира местните избори през април.

Ако преговорите не постигнат напредък, Борел предупреди, че Сърбия и Косово ще изпаднат в безизходица и могат да саботират надеждите си за присъединяване към ЕС.