Европа

Вдовици от Косово още очакват изчезналите си съпрузи и синове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Обезсмъртени във филма с множество награди "Кошер", жените от малко селце в Косово продължават да работят и да чакат изчезналите си по време на войната съпрузи и синове. Повече от 50 жени се събират и произвеждат айвар, за да подкрепят семействата си и да облекчат болката от загубата на близките. 

Войната между Сърбия и Косово отнема живота на над 10 000 души, повечето от които косовски албанци. Около 1 милион души напускат домовете си преди бомбардировките на НАТО да принудят сръбските войски да се оттеглят. 

Днес в неизвестност са 1600 души. Съпругът на Фахрие Хоти е един от тях. Тя е от вдовиците, които живеят в малкото селце Круше е Мадхе, което се намира на 90 км от Прищина.

През 1999 г всичко в селото беше унищожено. Сърбите дойдоха, крадяха, убиваха и изгориха домовете ни. Съпругът ми все още е в неизвестност. От фамилията ми загинаха 60 души. Жените в селото станахме вдовици.

Фахрие Хоти - вдовица от войната 

След края на войната Хоти започва кампания за издирване на изчезналите мъже след войната. Малката компания на Хоти осигурява нужната на много вдовици финансова помощ.

Животът в селото започва постепенно да се оправя. Нашите съпрузи още ги няма, това е нещо, което ще липсва на всяко семейство.

Фахрие Хоти - вдовица от войната

Филмът "Кошер"на Брелта Башоли описва живота на Хоти и съселянките ѝ. Това е първият филм в историята на филмовия фестивал "Сънданс", който печели първите три награди в конкурса за световно кино, а миналата година беше номиниран за "Оскар" в категорията за чуждоезичен документален филм.