Европа

Вучич откри първите километри на „Магистралата на мира“, свързваща Сърбия, Косово и Албания

От Euronews България Euronews България
Serbia Kosovo Vuchich AP Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: АР

Президентът на Сърбия Александър Вучич откри първите километри от Магистралата на мира, която се очаква да свърже Ниш с Мердаре, Прищина, Тирана и Дуръс.

"Горд съм, че тази магистрала ще ни свърже с албанците", каза той и подчерта, че през последните години търговията между Сърбия и Албания се е увеличила с 35 %, съобщи Euronews Албания.

Вучич добави, че този път, който според него е гръбнакът на Западните Балкани, ще стане една от най-натоварените магистрали през следващите 20 години. Същото мнение сподели и посланикът на Европейския съюз в Белград Емануеле Джауфре.

"Този път ще свърже южната част на Сърбия с мрежата на Западните Балкани и ще даде възможност за свободно движение на хора, стоки и капитали от Ниш, през Прищина до Тирана и Дуръс", подчерта той.

Дипломатът обърна внимание, че пътят трябва да бъде "път на мира, стабилността и помирението", поради което е наречен "Магистрала на мира".

"Откритата от нас 5,5-километрова отсечка е първият сегмент от много по-голям проект, който ще свърже Ниш и други градове в тази част на Сърбия с Адриатическо море през Дуръс", посочи той.

Общата стойност на проекта се очаква да възлезе на около 650 милиона евро. Разходите за 33-километровия участък Ниш-Плочник, оценени на 255 млн. евро, се финансират с безвъзмездни средства от Европейския съюз на стойност над 40 млн. евро.

Договорът за този първи участък от магистралата беше подписан през септември 2021 г. по време на посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Над 180 млн. евро са осигурени чрез изгодни заеми от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалата част ще дойде от бюджета на сръбското правителство.

"Магистралата на мира" е един от основните проекти в рамките на Икономическия и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани.

Магистралата на мира е и част от споразумението между Сърбия и Косово, подписано в Белия дом през 2020 г., и чието изграждане ще бъде подпомогнато от ЕС и САЩ. Частта, която свързва граничния пункт между Косово и Сърбия, Мердаре, с Прищина, с дължина 27 км, е на стойност около 240 млн. евро, заяви правителството на Косово.

"Страхотна новина! С откриването на първата част от участъка Ниш-Мердаре от Магистралата на мира свързваме хората и бизнеса от Южна Сърбия. Това е водещ проект от Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани на стойност 30 млрд. евро. ЕС постига резултати! Предстоят още", написа европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи в публикация в Twitter.