Европа

Премиерите на Нидерландия и Люксембург помиряват Сърбия и Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерите на Нидерландия и Люксембург призоваха Сърбия и Косово да успокоят напрежението помежду си, което заплашва района на Западните Балкани към нестабилност на фона на войната на Русия срещу Украйна.

По този начин, подчертаха Марк Рюте и Ксавие Бетел, двете страни ще могат да поддържат процеса на европейска интеграция и присъединяване.

 

И двамата акцентираме на това колко е важно Сърбия и Косово да предприемат стъпки към деескалация и в крайна сметка към нормализиране на отношенията си чрез водения от ЕС диалог. Това е от решаващо значение за двете страни, но и за по-широкия регион и Европа като цяло.

Марк Рюте – премиер на Нидерландия

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му ще направи всичко по силите си, за да съхрани мира.

 

Сърбия ще даде всичко от себе си, за да запази мира и стабилността. Никога не съм обвинявал някой друг от региона за каквото и да било. Смятам, че ние имаме достатъчно сила, за да държим нещата под контрол колкото е възможно повече.

Александър Вучич – президент на Сърбия

Следващата спирка за Рюте и Бетел е Косово, където във вторник ще разговарят с премиера Албин Курти и официални представители.

Германия и Франция са основни медиатори в спора между Белград и Прищина, предлагайки план за деескалация, който да даде тласък на европейската перспектива за двете балкански столици.