Европа

Специалният пратеник на ЕС пристига на посещение в Косово и Сърбия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Kosovo Serbia Tensions AP (1) Снимка: AP архив

Специалният пратеник на Европейския съюз за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак ще посети днес Белград и Прищина. Той ще се опита да съдейства за разрешаването на ситуацията в Северно Косово и да убеди страните да се върнат към диалога. Лайчак провежда тези посещения по искане на върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел. Информацията бе потвърдена и от говорителя на Европейския съюз Петер Стано. Очаква се в Прищина Лайчак да се срещне с премиера на Косово Албин Курти, а в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

ЕС продължава да повтаря призивите към двете страни да предприемат незабавни стъпки за деескалация на ситуацията и да се върнат към диалога за нормализиране на отношенията, който се провежда с посредничеството на Брюксел.

Блока настоява за изтеглянето на специални части на косовската полиция от района на общинските сгради в северните общини, успоредно с изтеглянето на сръбските протестиращи. Брюксел настоява също за оттегляне на новите кметове от общинските сгради, обявяване на предсрочни местни избори в населените с преобладаващо сръбско население общини и публичен ангажимент на сърбите да участват в изборите.

Поради неизпълнението на тези изисквания ЕС започна да прилага някои наказателни мерки срещу Косово. От Блока обаче остават готови да предприемат мерки и срещу Сърбия, ако бъде преценено, че тя не действа според очакванията.