Европа

Еди Рама: Косово трябва да приеме френско-германския план

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Албанският премиер призова Косово да приеме плана, предложен от Франция и Германия за разрешаване на разногласията със Сърбия.

В интервю за Euronews Албания Еди Рама подчерта, че институциите на Косово не трябва да пропускат възможността, която имат в ръцете си.

Косово има на масата френско-германския план, в който страната е основен участник. Ние като албанци сме заинтересовани този план да се реализира, настоявайки за диалог и използвайки този голям потенциал с евроатлантическата общност да принудим Сърбия да приеме този план, което в крайна сметка означава признаване на Косово от всички.

Еди Рама – премиер на Албания

Рама заяви, че и той, и международната общност не разбират поведението на институциите в Косово и на премиера Албин Курти, които не правят нищо за нормализиране на ситуацията.

„Eвроатлантическата общност не може да толерира поведението на косовските власти и подхода на премиера Курти, който ни връща назад във времето, и сякаш нищо не се е случило оттогава“, каза Рама.

На въпрос какво ще направи Албания, ако ЕС наложи санкции на Косово, албанският премиер каза, че ще продължи да напомня на Албин Курти, че е на грешен път.

Ще продължим да молим по един братски начин Курти да разбере, че прави грешка. Да разбере, че е време да прегърне евроатлантическата общност. Да разбере, че е време да поиска победата, която е на масата, а той не я вижда, че е там.

Еди Рама – премиер на Албания

В интервюто Рама обяви, че инициативата "Отворени Балкани", към която Косово отказа да се присъедини, е изпълнила целта си.

„Отворени Балкани“ беше инициатива, родена от необходимостта да придвижим Берлинския процес напред и тя изпълни тази цел. Сега трябва да се ангажираме напълно с Берлинския процес, тъй като имаме тази възможност“, посочи Рама.

Премиерът на Албания допълни, че ще инициира поредица от регионални срещи през октомври в Тирана, посветени на Берлинския процес.