Европа

Белград освободи тримата арестувани косовски полицаи

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съдът в сръбския град Кралево освободи тримата косовски полицаи, арестувани по-рано този месец. Те бяха освободени въпреки обвиненията в притежание на оръжия и експлозиви. Решението идва след като върховният представител на Европейския Съюз за външната политика Жозеп Борел посредничи в разговорите между президента на Сърбия и премиера на Косово. На свой ред президента на Косово Вьоса Османи благодари на Съединените щати за помощта им в преговорите. 

 

Искам да изразя благодарността си към Съединените щати за работата им по освобождаването на тримата наши полицаи, които бяха задържани от Сърбия след акта на агресия, извършен от Сърбия в Косово. Сега те са свободни и се връщат в Косово при семействата си.

Вьоса Османи - президент на Косово

Косово твърди, че тримата полицаи са били отвлечени на косовска територия. Сърбия отхвърли обвинението. Спорът доведе до блокиране на преминаването на сръбски камиони през границата от страна на Косово и до реципрочна мярка от страна на Белград. Това е поредният случай на напрежение в северните градове на Косово, в които мнозинството от населението са косовски сърби, но управляващите са косовски албанци.