Европа

Столтенберг предупреди Косово и Сърбия да не предприемат едностранни действия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Косово и Сърбия да се въздържат от едностранни действия, с които биха влошили допълнително ситуацията. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В четвъртък той се срещна с президента на Черна Гора Яков Милатович, с който обсъдиха ролята на Подгорица в конфликта.

НАТО и Европейският съюз работят в тясно сътрудничество за намиране на път напред към намаляване на напрежението, тъй като НАТО има присъствие с мироопазващите сили KFOR, с ясен мандат на ООН. И, разбира се, ние оставаме лоялни към мандата на ООН. Също така увеличихме присъствието на войските на КФОР в Косово като отражение на засиленото напрежение, на което станахме свидетели през последните седмици.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

„Това, което НАТО прави в Косово, е безпристрастно, въз основа на мандата на ООН, а присъствието ни там е, за да гарантираме свободното движение на всички общности, а също и за да подпомогнем и подкрепим дипломатическите усилия на Европейския съюз. Така че призоваваме и двете страни да се включат добросъвестно в диалога и да се въздържат от едностранни действия, които могат допълнително да изострят ситуацията в Косово“, каза още Столтенберг.

Милатович от своя страна подчерта, че стабилността в региона е важна не само за двете замесени държави.

Смятам, че стабилността и просперитетът на нашия регион са важни. Разбира се, това е факт и за Черна гора и се надяваме да успеем да стигнем дотам. Така че Черна гора показа, че е страна, която е ангажирана с диалога. И аз мисля, че това трябва да се случи между Косово и Сърбия.

Яков Милатович, президент на Черна гора

Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в противоречие от десетилетия. В конфликта през 1998-99 г. загинаха повече от 10 000 души, предимно косовски албанци. Белград отказва да признае декларацията за независимост на Косово, подписана през 2008 г. Миналия месец напрежението се разпали отново, след като в четирите северни общини бяха назначени кметове етнически албанци, избрани на местни избори, които сърбите в по-голямата си част бойкотираха. В отговор Сърбия приведе войските си по границата в най-висока степен на готовност.