Европа

Борел: Без пробив в потушаване на напрежението между Сърбия и Косово

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Върховният представител по външна политика на Европейския Съюз - Жозеп Борел заяви, че лидерите на Сърбия и Косово не са постигнали пробив в извънредните разговори за напрежението по границата. Висшият дипломат на Европейския съюз заяви, че те са постигнали съгласие относно необходимостта от предсрочни местни избори в северно Косово на фона на опасенията от връщане към открит конфликт. Европейският съюз свика лидерите на двете страни, за да се опита да сложи край на поредицата от ожесточени сблъсъци в близост до границата им.

След срещата мисля, че двамата лидери разбират сериозността на ситуацията. Те имат различни подходи, различно тълкуване на причините, а също и на ефектите, последиците или решенията. Постигнахме съгласие за необходимостта от нови избори и обсъдихме подробно условията и стъпките как да стигнем до тях. Все още не сме стигнали дотам, но поне знаем как да действаме.

Жозеп Борел - Върховният представител по външна политика на Европейския Съюз 

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не може да потвърди постигането на "пътна карта" от извънредните разговори между неговата страна и Косово. Според него обаче дискусията е била "полезна". 

Истинският проблем е, че винаги е лесно да упрекнем някого, било то от нашата или от другата страна. Но в крайна сметка не е лесно да намерим някакви решения. Обсъдихме въпросите по същество днес, което, разбира се, беше неизбежно, но според мен и полезно, но какво ще видим утре, не знам.

Александър Вучич - президент на Сърбия

Сърбия и Косово са в противоречие от десетилетия. Във войната в края на миналия век загинаха над 10 000 души, предимно косовски албанци. Белград отказва да признае декларацията за независимост на Косово от 2008 г. Миналия месец напрежението се разпали отново, след като косовската полиция завзе сградите на местните общини в Северно Косово, където сърбите са мнозинство, за да назначи кметове етнически албанци, избрани на местни избори, които сърбите в огромната си част бойкотираха.