Европа

Курти предлага нови местни избори в Северно Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Косово Албин Курти предложи нови предсрочни избори в четирите общини със сръбско мнозинство и намаляване на полицейските сили в усилията си да деескалира ситуацията със съседна Сърбия. Той обаче посочи, че трябва да бъдат изпълнени няколко условия в този план. Като например, нов вот ще бъде насрочен, ако 20% от имащите право на глас подкрепят петиция за отзоваване на албанските кметове.

 

По-конкретно, стъпките, с които сме готови да се ангажираме са следните: първо, постепенно намаляване на броя на косовската полиция в и около общинските сгради, пропорционално на намаляване на насилието. Второ, осигуряване на пълен достъп и наблюдение от страна на ЕУЛЕКС и заинтересовани неправителствени организации по правата на човека на съдебни производства срещу извършители на насилие. Трето, организиране на предсрочни избори в четирите общини на север, ако най-малко 20 процента от имащите право на глас подкрепят петиция за отзоваване на сегашните кметове. Датата на изборите трябва да бъде определена допълнително след потвърждение от президента за изпълнение на изискванията за оттегляне. Четвърто, въпросните четирима кметове следва да предадат своите правомощия на новоизбраните кметове след удостоверяване от Централната избирателна комисия в съответствие с косовското законодателство.

Албин Курти – премиер на Косово

Курти призова Белград „да се въздържа от възпрепятстване или намеса в правото на етническите сръбски граждани и на всички политически партии да участват свободно, без сплашване, принуда или корупция, в местния изборен процес“.Поиска също от Сърбия да намали бойната готовност на въоръжените ѝ сили по границата с Косово и да изтегли подстрекателите на протести и насилие.

Планът за деескалация на Курти последва освобождаването от Сърбия на трима спецполицаи от Косово, които бяха задържани близо до спорната граница между двете държави.Сърбия твърди, че тримата са преминали в страната от Косово в средата на юни, докато косовските власти настояват, че са били отвлечени на територията на Косово и прехвърлени в сръбски затвор.