Европа

Мерките на ЕС срещу Косово са несправедливи, смята Курти

От Euronews България Euronews България

Мерките срещу Прищина, които ЕС наложи, са несправедливи, заяви министър-председателят на Косово Албин Курти. Според него те трябва да бъдат насочени към Сърбия.

„След наложените мерки на Европейския съюз ситуацията в северната част на Косово не се е променила. Гражданите продължават да протестират мирно, в общинските сгради има служители на косовската полиция, а сред тях са и членове на KFOR.

Косовският министър-председател Албин Курти заяви днес, че мерките срещу Косово, въведени от Европейския съюз, са временни, но и несправедливи и трябва да бъдат насочени към сръбската страна. 

Той допълни, че по негова информация вече се подготвят нови мерки на ЕС.

Албин Курти повтори, че е готов за диалог и деескалация в северната част на Косово, но не и, както посочи, в ущърб на косовската конституция и правовата държава. Той потвърди, че сръбската “Северна бригада” и Гражданска защита са терористични организации и че косовските институции са идентифицирали 45 души, които са нападнали войници на КФОР, косовската полиция, журналисти и граждани.

Остри обвинения срещу Албин Курти идват от косовската опозиция. 

Бившият министър-председател на Косово Рамуш Харадинай поиска оставката на Курти, а Демократичният съюз на Косово заяви, че е време Косово да продължи напред, но без Албин Курти.

Президентът на Косово Вьоса ОсмАни не коментира мерките на Европейския съюз“, предаде Анджелка Чуп от Euronews Сърбия.