Европа

Косово установи контрол около сръбския манастир, където се укриваха въоръжени нападатели

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Въоръжените мъже в Северно Косово са напуснали манастира, в който се барикадираха при престрелка с косовските сили. От Сръбската православна църква заявиха, че ситуацията в село Банска, където се намира храмът, вече е спокойна.

Косовските власти твърдят за „няколко последователни сблъсъка“ и допълниха, че територията около манастира е под контрол. До напрежението се стигна заради убийството на косовски полицай, за което от Прищина обвиниха подкрепяни от Сърбия престъпни групи.

Napadateli Kosovo Banska Twitter Снимка на въоръжените нападатели, които се укриваха в манастира. Източник: Правителството на Косово

В извънредно изявление Александър Вучич съобщи за загинали и ранени сръбски лица, осъди убийството на полицая от Косово и заяви, че Белград няма общо със случая. Президентът обаче подчерта, че въоръжените мъже са етнически сърби, които „не искат повече да търпят терора“ на премиера Албин Курти.

Никога няма да признаем независимостта на Косово. Можете да ни убиете всички. Може да правите каквото искате. Никога няма да признаем независимостта. Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово – това чудовищно творение, което създадохте, като бомбардирахте Сърбия.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Вучич допълни, че щяло да има по-малко жертви, ако мироопазващите сили на НАТО са се намесили. От KFOR вече осъдиха напрежението и обявиха, че са в готовност да реагират при необходимост. А от Европейския съюз, който също има мисия в Косово, осъдиха сблъсъците и призоваха отговорните да се изправят пред правосъдието.