Европа

Вътрешният министър на Косово: Ще арестуваме Вучич, ако влезе на територията на страната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля разкри в интервю за Euronews Албания нови подробности от полицейската акция в северно Косово. Според него, планът на въоръжената група, нападнала косовски полицаи, убивайки един от тях, е бил да започне широкомащабен конфликт и да обяви автономия в северните общини.

"В таблицата, която публикувахте, става въпрос за 115 военни униформи, но са дори повече. Твърди се, че потенциално са наети 200 души, които да бъдат част от този сценарий. Техният план, при всички положения, беше да минат по на юг до линията на река Ибър и чрез атаки да попречат на косовската полиция да действа свободно и след това да обявят някаква автономия или друго подобно действие", заяви Джелял Свечля, министър на вътрешните работи на Косово.

Вътрешният министър добави, че нападението е било извършено с одобрението на сръбския президент Александър Вучич и институциите на Косово ще го арестуват, ако той влезе без разрешение на територията на държавата.

"Александър Вучич е агресор по отношение на Република Косово. Той ще бъде арестуван, ако влезе на територията на Република Косово без разрешение. Няма какво друго да се обсъжда или поставя под въпрос. Това е нормално поведение на една суверенна държава и би било безотговорно и провал на всички институции, ако това се случи и ние не предприемем действия", добави Свечля.

Свечля каза още, че заловените оръжия са на стойност 5 милиона евро и идват от сръбската армия. По думите му, оръжията са влезли в Косово, като са били конфискувани камуфлирани под логото на КейФОР.

"Това е логистика, с която разполага професионална армия. Числеността на оръжията се увеличава. Открихме друга кола. Има камиони и булдозери, превозващи боеприпаси. Има повече пускови установки, противотанкови и противопехотни мини. Този дълъг списък се актуализира. Автоматът с нитроглицерин дори не е средство на полицията, той е бойно оръжие и идва директно от складовете на Сърбия", посочи министърът на вътрешните работи на Косово. 

По думите на косовския вътрешен министър, начело на акцията е бил заместник-председателят на партия Сръбска листа Милан Радойчич. Министерството пусна и видеозапис, в който косовски сърби влизат в манастира до Банска.