Европа

Вучич: Сърбия не иска война с Косово

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Сърбия не иска война с Косово. Това категорично подчерта президентът на страната Александър Вучич в интервю за агенция Ройтерс. Държавният глава допълни, че Белград ще започне разследване на стрелбата в манастира в Банска, при която бяха убити един косовски полицай и трима сърби.

Вучич отговори задочно и на колегата си Вьоса Османи, която по-рано обвини страната му, че е подстрекавала насилието в манастира. Според президента Сърбия няма интерес от подобни действия, защото това би опорочила европейското бъдеще на страната.

По време на среща в Белград с датския външен министър, първият дипломат на Сърбия Ивица Дачич също заяви, че страната не иска размирици.

”Искаме да запазим мира, искаме да предотвратим загубата на човешки животи, искаме ситуацията да бъде разгледана обективно и да бъдат разгледани всички причини за съществуващите проблеми - незачитането и неизпълнението на Брюкселското споразумение, подписано преди 10 години с гаранции от ЕС, като например създаването на Асоциацията на сръбските общини, което означава, че на север има сръбски полицаи, т.е. сърби, които живеят в Косово и Метохия. В същото време не трябва да се допуска албанската полиция и военни сили да идват на север без одобрението на КФОР”, заяви Ивица Дачич, външен министър на Сърбия.

Също пред Ройтерс президентът на Косово Вьоса Османи коментира, че Сърбия все още има териториални претенции към Косово и действа, за да осъществи "модела Крим", като създава напрежение в северната част на Косово, където около 50 000 етнически сърби все още смятат Белград за своя столица и отхвърлят управлението на Прищина.