Европа

Вучич отрече да иска война с Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Сърбия отрече американски и други твърдения за струпване на сръбски войски по границата с Косово. Вучич се оплака от „кампанията от лъжи“ срещу страната му след престрелката преди седмица, при която загинаха 4-ма души – трима етнически сърби и един косовски полицай.

САЩ и ЕС изразиха загриженост относно това, което определиха като военно разгръщане по границата на Сърбия с нейната бивша провинция, и призоваха Белград да изтегли частите си оттам.

 

7 трудни дни са зад гърба ни, може би най-тежките дни за последните 15 години. Трудни заради събитията в Косово и Метохия, но и заради широката кампания срещу Сърбия. Кампания на лъжи и неистини.

Александър Вучич – президент на Сърбия

Косовското правителство заяви, че наблюдава движението на сръбската армия от „три различни посоки“. Премиерът Албин Курти призова Сърбия незабавно да изтегли войските си и да демилитаризира граничната зона.

„През последните няколко дни те излъгаха за присъствието на наши военни сили. Всъщност те се притесняват, че Сърбия има това, което те описват като сложни оръжия. Но ние ще продължим да инвестираме в отбраната на нашата страна – Сърбия иска мир. Всичко, което казаха Съединените щати, са лъжи и измислици“, каза Вучич.

Репортери на Асошиейтед прес, пътуващи в граничния регион в неделя, са забелязали няколко транспортни превозни средства на сръбската армия да се изтеглят към централна Сърбия, знак, че военните може да намаляват присъствието си в региона след призиви от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и други дипломати. 

Напрежението се повиши след сблъсъците в Северно Косово с участието на тежковъоръжени сърби и косовски полицаи.