Свят

Доналд Тръмп се яви по дело за финансови измами в Ню Йорк

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Доналд Тръмп отново се яви в съда в Ню Йорк, този път заради предполагаеми финансови измами, извършвани от корпорацията му. Според обвинението той и двама от синовете му – Доналд-младши и Ерик, са завишавали умишлено стойността на активите си близо 10 години, за да получават по-изгодни заеми и застраховки. Ако не докажат обратното, ще трябва да платят 250 млн. долара и да спрат да работят в Ню Йорк, където е голяма част от бизнеса им.

Тръмп отрича да е извършвал нарушения и нарече делото „измама“. Освен това обвини в корупция главния прокурор на Ню Йорк, Летиша Джеймс, която заведе делото.

Това си е чист лов на вещици с цел намеса в изборите в Съединените американски щати. Това е напълно незаконно. Банките обичаха бизнеса ни. Обичаха сделките ни. Не са били изиграни. Не са загубили пари, напротив – правеха пари. Имаха най-добрите адвокати. Честно казано, бяха по-добри и от моите. Изкараха много пари и ме смятаха за много добър клиент. Върнах парите навреме и по график.

Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021)

За Тръмп това е поредното явяване в съда тази година. Срещу него има общо над 90 обвинения, включително за подкуп на порноактриса, с която се твърди, че имал връзка, както и за злоупотреба с класифицирани материали, свързани с президентския му мандат.

Според анализатори личното му явяване в съда се отразява и на кампанията за предстоящите избори. Бившият президент се кандидатира за още 4 години в Белия дом, но Републиканската партия трябва да избере само един опонент на демократите. Засега според проучванията Тръмп има най-големи шансове.