Свят

Съдия от Ню Йорк: Тръмп е извършвал измами с недвижими имоти в продължение на години

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съдия в Ню Йорк постанови, че Доналд Тръмп е извършвал измами в продължение на години, докато е изграждал империята за недвижими имоти.

Съдия Артър Енгорън се произнесе по гражданско дело, заведено от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс.

"Съдия в граждански съд в Ню Йорк постанови, че Доналд Тръмп е извършил множество измами, докато е изграждал империята си от недвижими имоти. Съдията постанови, че Тръмп е измамил банки и застрахователни компании, използвайки предоставени от него финансови отчети, които преувеличават нетната им стойност и стойността на много от неговите активи", каза Майк Сисак, съдебен репортер от Асошиейтед прес.

Съдията се произнесе в част от дело, известна като съкратено съдебно решение. Това се случва в навечерието на дело, заведено от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс. Тя иска забрана за Доналд Тръмп и неговата компания, както и за много ръководители, включително двама от синовете му, да правят бизнес в Ню Йорк

Съдия Енгорън нареди да бъдат отнети някои от бизнес лицензите на Тръмп като наказание, което затруднява или прави невъзможно извършването на бизнес в Ню Йорк, и заяви, че ще продължи да възлага на независим наблюдател да следи дейността на "Тръмп организейшън". 

В решението си магистратът постановява, че Доналд Тръмп и синовете му Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп, изпълнителни вицепрезиденти на "Тръмп организейшън", са "отговорни" за "многократните нарушения" на закона. Документите, представени от главния прокурор, "ясно" показват "измамни оценки" от страна на Доналд Тръмп на активите на групата – безброй компании, вариращи от жилищни имоти до луксозни хотели и голф клубове.