Свят

Тръмп пледира "невинен" по обвиненията за подмяна на резултата от изборите през 2020 г.

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп се отказа от официално повдигане на обвинения и пледира невинен по обвиненията, че се е опитал да обърне резултата от изборите през 2020 г. в Джорджия. В обвинителния акт от 41 точки се описва предполагаема схема за подмяна на волята на избирателите от щата, които на президентските избори бяха избрали демократа Джо Байдън вместо тогавашния президент републиканец.

На практика сега Тръмп не трябва да се явява в съда идната седмица за изслушване, което съдията на окръг Фултън Скот Макафи бе насрочил за 6 септември. Окръжният прокурор на Фултън Фани Уилис повдигна на Тръмп общо 13 обвинения в престъпления, включително рекет. Губернаторът на Джорджия Браян Кемп, който също е републиканец, заяви, че насочването на общественото внимание към правните дела срещу Тръмп е грешка.

Притесненията ми относно начина, по който окръжният прокурор на Фултън се е справил с този случай пред специалното голямо жури, са добре документирани. Сега виждаме какво се случва, когато прокурорите пристъпват към повдигане на обвинения и съдебни процеси в разгара на избори. Казано по-просто, това сее недоверие и дава лесна плячка на онези, които смятат, че действията на окръжния прокурор се ръководят от политиката”, каза Браян Кемп, губернатор на Джорджия.

Общо 4 дела се водят срещу бившия президент. Въпреки това Доналд Тръмп продължава да бъде фаворит за кандидат от Републиканската партия на изборите догодина. Той определя случващото се като „лов на вещици“.