Свят

В нагласите на американците: Байдън е твърде стар, Тръмп - твърде незрял

От Euronews България Euronews България
US Election 2022 Biden Trump 22290371492503 Снимка: AP

Джо Байдън е твърде стар, за да бъде ефективен президент през втория си мандат. Едва няколко години по-младият Доналд Тръмп пък изглежда има значително по-малко грижи относно възрастта си сред американците.

Това става ясно от изследване на Центъра за обществените отношения към Associated Press. 

Въпреки многобройните си обвинения за различни престъпления, на този етап бившият президент на САЩ изпреварва съперниците си за републиканската номинация. Но докато за неговия опонент Джо Байдън много от американците смятат, че е на твърде преклонна възраст, то за Тръмп са на мнение, че трябва "да порасне".

Възрастовата дискриминация може и да е забранена на работното място, но работодателите на президента - избирателите - не се срамуват от своите пристрастия.

В анкетата 77% от анкетираните твърдят, че Байдън е твърде стар, за да бъде ефективен още четири години. Това твърдят не само 89% от републиканците, но и 69% от демократите. Това мнение е валидно за всички възрастови групи, а не само за младите хора, въпреки че по-възрастните демократи подкрепят повече кандидатурата му за изборите догодина. 

За съпоставка, само половината от възрастните хора в САЩ смятат Тръмп за твърде стар да играе за нов мандат в Белия дом. Тук се проявява познатото партийно разделение - демократите са много по-склонни да дисквалифицират Тръмп по възраст, отколкото републиканците.

Проучването показва, че много хора от различни политически групи имат желание и нагласа за по-млади и свежи лица начело на изпълнителната, съдебната и законодателната власт.

Сред тях е Ноа Бърдън, 28-годишен консултант по комуникации в Александрия, Вирджиния. Въпреки че ясно предпочита Байдън пред Тръмп, той би желал основните претенденти за президентския пост да са по-близки до неговото поколение.

"Като цяло те са твърде стари", казва Бърдън. Според него поколението на Тръмп и Байдън представлява ценности, които не са съвсем адекватни на днешните реалности. 

По подобен начин разсъждава и 72-годишният бивш и вероятно бъдещ избирател на Тръмп от Оклахома Грег Пак:

"Само като гледам и слушам Байдън, е съвсем очевидно, че той не е това, което беше. Тръмп? Той е много по-остър, но до края на мандата - кой знае? Просто съм готов за някой по-млад", казва Пак, който е медицински работник. Днес той вече не е толкова вдъхновен от евентуалната кандидатура на Тръмп. "Писна ми от човек, който носи обвиненията си като почетен знак. Но ако това е човекът, който трябва да победи Байдън - така да бъде", обобщава Грег Пак. 

Любопитен детайл от проучването са асоциациите, които имената на двамата фаворити за държавен глава предизвикват в анкетираните. При споменаването на Байдън 26% се сещат за възрастта му. Още 15% пък посочват думи като "бавен" и "объркан", а един американец се е сетил за думата "картоф". 

Чувствително назад остават термини като "президент", "лидер", "силен" или "способен".

За съпоставка при Тръмп едва 3% са посочили думата "объркан", а 1% - "стар" и нейни производни. За сметка на това при бившия президент на първо място излизат определения като "корумпиран", "крив", "лош". На следващо място около 8% от американците се сещат за "лъжец" и "нечестен". Също 8% обаче свързват Доналд Тръмп с "добър" човек. 

Защо се получава разминаване в отношението към двамата въпреки близката им възраст? 

"Байдън изглежда много компрометиран от свързаните с възрастта състояния. Дори хората, които го харесват, го виждат като слаб и не съвсем "там", смята 60-годишният консултант по корпоративни скандали Ерик Дизенхол, който е следил кариерата на Тръмп и е работил в Белия дом по време на управлението на Роналд Рейгън.

"Каквито и да са негативите на Тръмп, не мисля, че повечето хора ги виждат като свързани с това, че е инвалид по някакъв начин, свързан с възрастта", казва той.

"Всъщност, колкото повече неща хвърляте по него, толкова повече той изглежда като разкрепостено малко дете. Обезпокоително, разбира се, но възрастно? Не непременно. Тръмп се държи по този начин вече почти осем десетилетия и това винаги го тласка напред", анализира експертът. 

34-годишният одитен мениджър в Сакраменто Ерик Колуел определя Байдън като "стар", а Тръмп като "некомпетентен". Независим гласоподавател, който клони към демократите, днес той звучи смутен по телефона, питайки се дали САЩ не могат да предложат по-добра алтернатива.

"Байдън беше добър избор, който да успокои ситуацията. Сега се завръщаме към стабилността. Но от гледна точка на това да продължим напред и да имаме някаква измерима промяна на моето поколение, вероятно ще имаме нужда от по-младо ръководство", смята Колуел.

В анкетата само 34 % от демократите на възраст под 45 години искат Байдън да се кандидатира отново, в сравнение с 54 % от по-възрастните. Все пак около три четвърти от по-младите демократи казват, че вероятно ще го подкрепят, ако той е кандидатът. Другите не се ангажират с това.

Уважение към по-възрастните

Всичко това е обезсърчително за С. Джей Олшански, професор по обществено здраве и експерт по застаряването в Университета на Илинойс в Чикаго. Той смята, че възрастта, когато се преценява кандидатът за президент, не е от по-голямо значение от цвета на очите и че общественото внимание към нея не позволява да се оцени дарът на мъдростта и опита.

"Възрастта на човека е без значение. Важни са политиките, които те въвеждат в работата. А броят на обиколките около слънцето изобщо не е важна променлива", смята Олшански.

Въпреки неговата оценка, общо около 2/3 от пълнолетните американци подкрепят въвеждането на възрастов таван за кандидатите за президент и за Конгрес, и задължителна пенсионна възраст за съдиите.

67% подкрепят изискването върховните магистрати да се пенсионират до определена възраст. 68% искат въвеждането на възрастов тават за кандидатите за конгреса и Сената, а 66% смятат, че трябва да има такова ограничение и при кандидатите за президент.