Свят

"Милионите ми са по-добри от милионите ти": Тръмп води с много в червената надпревара за US президент

От Euronews България Euronews България
Donald Trump USA Republikanci AP Снимка: AP

Euronews Bulgaria публикува първата част от класацията на Fox News, което анализира ранните шансове на всеки кандидат преди първия президентски дебат на Републиканската партия. В анализа са включени още политическата дейност на участниците и публичните им изяви. 

Всеки кандидат, освен Доналд Тръмп, иска избирателите да вярват, че надпреварата за републиканските първични избори през 2024 г е още в началото си. В техен интерес е да го заявяват, пишат Fox News. Бившият президент е ясен фаворит в надпреварата и има устойчива база от поддръжници.

Американците ще наблюдават кандидатите за първи път по време на републиканския дебат, който предстои следващата седмица. След това повечето избиратели ще разполагат с още шест или повече месеца да решат за кого да дадат гласа си. За да могат кандидатите да се включат в тези избори, на първо място трябва да оцелеят в състезанията в първите щати. Айова, Ню Хемпшир и Южна Каролина са решаващи за кампаниите им, тъй като там участниците правят най-големи инвестиции.

1. ДОНАЛД ТРЪМП - ФАВОРИТЪТ

Бившият президент води в социологическите проучвания. Той има както идеологически, така и личен контрол над Републиканската партия.

Тръмп води с между 30 и 40 процентни пункта в повечето национални проучвания и има силни позиции и в първите щати. В две проучвания на Fox Business, проведени в края на юли, той води с 30 пункта в Айова и с 34 пункта в Южна Каролина.

Рон ДеСантис е на второ място, а други десет кандидати се борят за около една трета от оставащите гласове.

Тръмп е най-уязвим в Ню Хемпшир, където гласоподавателите от първичните избори на Републиканската партия не одобряват поведението и характера му. 32% от тях заявяват, че ще бъдат недоволни и ядосани, в случай че той спечели номинацията. Но дори и там бившият президент все още има преднина. Според проучване на Университета на Ню Хемпшир, проведено в края на юни, Тръмп би спечелил 37% общо и 14 пункта преднина пред ДеСантис.

Тръмп също така властва и в набирането на средства. Неговият съвместен комитет за набиране на средства е събрал 54 млн. долара през първата половина на годината, което е повече от всяка друга кампания.

APTOPIX Trump Indictment 23094670092069 Снимка: AP

Той използва огромна част от парите на своите дарители за плащане на адвокатски услуги, но дори след като пренасочи 10% от средствата, Тръмп все още има повече пари в брой за кампанията си от всеки свой съперник.

Бившият президент има и най-голям дял от дарители на малки суми - 82% от средствата му идват от хора, които са дали 200 долара или по-малко.

Тръмп запазва идеологическата и личната си власт над партията. Политическата му програма, особено по отношение на икономиката и имиграцията, остава в синхрон с предпочитанията на партийната база.

Що се отнася до разследванията и обвиненията срещу него, 71% от вероятните републикански избиратели не ги вземат насериозно и отговарят, че Тръмп не е извършил сериозни федерални престъпления.

Тръмп обаче не е окончателният победител. Както установи в. "Ню Йорк Таймс" в последното си национално проучване, Републиканската партия е разделена на базови избиратели на Тръмп, които представляват около 37% от партията, убеждаеми избиратели (тези, които са отворени към Тръмп, но и към други), които представляват други 37%, и "не-Тръмп" крило, което представлява последните 25%.

Това дава възможност на съперниците да се борят. Убеждаемото крило и крилото, което не е свързано с Тръмп, дават общо 62% мнозинство.

Правните предизвикателства на бившия президент засега не усложняват пътя му към номинацията. Той увеличи преднината си в социологическите проучвания след първото обвинение и тя се задържа стабилна след второто и третото.

И все пак, това може да се окаже проблем за по-късно. Тръмп вече призна, че правните му задължения го лишават от достатъчно време за предизборна кампания. А миналата седмица Министерството на правосъдието предложи дата за съдебен процес по обвиненията, свързани с последния му обвинителен акт, на 2 януари - 13 дни преди изборите в Айова.

ПРЕТЕНДЕНТИТЕ

2. Рон ДеСантис

ДеСантис остава основният опонент на Тръмп, но кампанията му претърпява значителни неуспехи.
Губернаторът на Флорида е единственият кандидат, освен Тръмп, който отбелязва двуцифрени резултати на национално ниво и във всички ранни щати. Той е в силна позиция за привличане на делегати в Айова, където получи 16% в проучване на Fox Business, и има двуцифрена подкрепа в Ню Хемпшир.

Силата на ДеСантис в Айова се дължи на ангажимента му към щата. Губернаторът е посетил близо 40 окръга и планира да посети всички 99.

ДеСантис е събрал и похарчил много пари за кампанията си, като в края на юни е разполагал с 12 милиона долара в брой. Задълбочен поглед върху набирането на средства на ДеСантис обаче разкрива известни спънки. Кампанията е събрала много пари, но предимно от богати дарители. Само 17% от средствата му досега са дошли от дарители с малки суми.

ДеСантис трябва да обедини републиканските избиратели, които все още не са в лагера на Тръмп. Той печели ултраконсервативни гласоподаватели, като се застъпва за строга забрана на абортите, но паралелно губи умерените такива, включително крупния бизнесмен Робърт Бигалоу, който е един от  най-щедрите дарители на ДеСантис с над 20 милиона долара.

Election 2024 Debate 23226837474677 Снимка: AP

Това обяснява защо ДеСантис е отстъпил от няколко важни политически позиции. По отношение на Украйна поведението му е двойствено: Нарича руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник", но определя войната като "териториален спор".

Колкото до обвиненията срещу Тръмп, ДеСантис признава, че бившият президент е загубил изборите през 2020 година, но не коментира нито едно от неговите фалшиви твърдения за победа.

ДеСантис смята, че именно той се намира в най-добра позиция да победи президента Байдън на окончателните избори. Мнозинството от републиканските избиратели обаче не са съгласни с това. През юли 58% от вероятните гласоподаватели на Републиканската партия се съгласиха, че изразът "способен да победи Джо Байдън" приляга повече на Тръмп, а не на ДеСантис.

3. ТИМ СКОТ

Тим Скот е на трето място, но се отличава от останалите кандидати със солидни позиции в първите щати и умение за набиране на средства. Скот е единственият кандидат, освен Тръмп или ДеСантис, който получава двуцифрена подкрепа в повече от един щат, според проучванията на Fox.

Най-голямата сила на Скот е банковата му сметка. Окуражен от превода на 22 млн. долара от кампанията си за Сената през 2022 г., в края на юни той разполага с 21 млн. долара в брой, което го поставя на второ място след Тръмп. Привлича подкрепа и от страна на обикновените хора. Дарителите му са над 53 000, като 30% от дарените средства през първата половина на годината са под 200 долара.

Election 2024 Iowa Republicans 23210020018847 Снимка: AP

Скот е един от най-дисциплинираните участници в кампанията. Той често представя оптимистична визия за страната и безмилостно отбягва въпросите за Тръмп, като атакува "радикалната левица".
Резултатът: Висок рейтинг на одобрение сред противоположните крила на партията. 55% от много консервативните избиратели го възприемат положително. 35% от умерените избиратели също следват тази тенденция.

Ако сенаторът от Южна Каролина иска да продължи да увеличава подкрепата си, трябва да заяви по-категорично позицията си, що се отнася до по-рисковите въпроси. По отношение на абортите например Скот е подкрепял последователно забраната за 6 или 15 седмици.

Пред сенатора стои и още един проблем: той избягва да критикува Тръмп. Ако Скот продължи възхода си, отношението на бившият президент едва ли ще бъде реципрочно.

 

Досега общо осем кандидати са се заявили за участие в "червената" надпревара. Сред тях са още бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргам, биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами и бившият вицепрезидент Майк Пенс. 

Колкото до кандидатурата на Демократическата партия, до момента единствено настоящият президент Джо Байдън официално е заявил, че ще се бори за втори мандат в президентските избори през 2024 г.

*Заглавието е на euronewsbulgaria.com