Свят

Байдън към републиканците: Подложете ме на импийчмънт заради инфлацията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Джо Байдън, окуражен от признаците за продължаващ подел на американската икономика, се пошегува с желанието на конгресмени от Републиканската партия да го подложат на импийчмънт. Посещавайки предприятие за производство на текстил в Обърн, Мейн, президентът цитира данни за инфлацията, които показват, че Съединените щати имат най-ниския темп на нарастване на потребителските цени сред най-големите икономики в света.

 

Растем по-бързо, икономически сме по-напред от всяка друга голяма държава в света. Инфлацията е спаднала от 9 на 3 процента. И ще продължи да се понижава, въпреки че ни предстои още работа. В началото на седмицата в. „Вашингтон пост“ предположи, че републиканците може би трябва да намерят нещо друго, за което да ме критикуват, когато инфлацията намалява. Не знам. Може би ще решат да ме подложат на импийчмънт, защото инфлацията намалява. Това ми харесва...

Джо Байдън – президент на САЩ 

По-рано през седмицата председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти отправи най-директните си забележки досега, че конгресмените от Републиканската партия може да започнат разследване за импийчмънт на Байдън заради недоказани твърдения за финансови нарушения, свързани със сина му Хънтър.

Въпреки това Маккарти признава, че е твърде рано да се каже дали президентът е знаел за финансовите сделки на сина си, а още по-малко дали е участвал в тях по начин, който би влязъл в юридическата квалификация за поведение, подлежащо на процедура по импийчмънт.

Очертаващият се като основен съперник на Байдън на изборите догодина – Доналд Тръмп – сподели една сцена с основните си съперници си за номинацията на Републиканската партия в Де Мойн, щата Айова. На вечерята „Линкълн“ за набиране на средства бизнесменът отново критикува Министерството на правосъдието заради разследванията срещу него. „Ако не се бях кандидатирал, нямаше да има кой да ме преследва. Или ако губех с много, нямаше да има кой да ме преследва“, заяви той пред свои симпатизанти.

Тръмп критикува и начина, по който се е процедирало с изтеглянето на САЩ от Афганистан, което според него е дало, цитирам, "стимул за Владимир Путин да нахлуе в Украйна".