Свят

Джорджия Мелони и Джо Байдън потвърдиха подкрепата си за Киев

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Италианският министър-председател Джорджия Мелони е във Вашингтон в рамките на първото си посещение в Съединените щати като ръководител на правителството. Тя се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, за да обсъдят световната търговия и Китай.

Акцент в разговорите бе и международната помощ за Украйна. И двамата лидери подчертаха ангажимента си да подкрепят Киев и да защитават икономическите си интереси. 

Италия и Съединените щати стоят твърдо на страната на Украйна и аз ви поздравявам за вашата много силна подкрепа в защита срещу руските зверства. И точно такива са те, това не е просто война. Русия извършва зверства. 

Джо Байдън, президент на САЩ

Мелони стана първият крайно десен лидер на Италия, който заема премиерския пост в италианската република след Втората световна война. Посещението ѝ е в момент, когато страната се подготвя да поеме председателството на Г-7 през следващата година.

Конкуренцията от други държави, които не отговарят на нашите стандарти по отношение на защитата на работниците, безопасността, опазването на околната среда, подкопава нашите компании и работници. Така че свободната търговия без правила показа своите граници: трябва да намерим правилния баланс между отвореността и защитата на нашите икономики и стратегически интереси. 

Джорджия Мелони, министър-председател на Италия

Мелони се среща и с видни американски сенатори, сред които Чък Шумър и Мич Макконъл. Посещението ѝ е на фона на опасенията на Вашингтон относно нейната крайнодясна идеология, но последователната ѝ подкрепа за украинския суверенитет и застъпничеството ѝ за по-силно НАТО успяха да намалят част от притесненията.