Европа

Бедствено положение в Италия, Мелони посети наводнените региони

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Заради опустошителното бедствие, в Италия остава в сила червен код за тревога, заради непрестанните дъждове и опасността от свлачища в северния италиански регион Емилия-Романя. Италианският министър-председател Джорджа Мелони посети наводнените райони, след като се завърна от срещата на върха на Групата на седемте в Япония. Тя призна, че е разстроена от онова, което е видяла в засегнатите от наводненията и свлачища места.

 

Сега нашата задача е да гарантираме незабавни отговори. Трудно е да се правят оценки, но ще трябва да се мобилизират много ресурси. Първите действия сега са да се отпуснат средства за извънредни мерки за освобождаване на дружествата и гражданите от плащане на данъци.

Джорджа Мелони, премиер на Италия

Мелони увери, че са били мобилизирани много ресурси, за справяне с кризата. Тя похвали невероятната работа на гражданската защита и на въоръжените сили, които се борят със създалата се ситуация. Наводнените райони продължават да се почистват благодарение на помощта на повече от 1500 доброволци от цяла Италия.

Наводненията от последните няколко дни причиниха смъртта на 14 души. Около 36 000 души са евакуирани, засегнати са над 100 града, а 622 пътища са затворени. Пожарникари са провели повече от 4000 операции, за да достигнат до градове и села, които са били откъснати от магистрали, електричество и мобилни телефонни услуги след проливните дъждове и наводненията.

Същевременно италианската фермерска асоциация „Колдирети“ обяви, че наводненията са навредили на добива на реколта от плодове за следващите 4-5 години. Водата в овощните градини е удавила и задушила корените на дърветата и те са загнили. Това може да доведе до изкореняването на близо 15 милиона плодни дръвчета в района, известен като овощната градина на Италия. Кризата може да доведе и до покачване на цените на някои продукти.

Асоциацията алармира, че е нужно също и доставянето на вода и храна на над 250 000 глави едър рогат добитък, прасета, овце и кози в засегнатите от наводненията райони. Там има и около 400 ферми за пилета и 45 000 пчелни кошера. Всичко това излага на риск и най-малко 50 000 работни места в отрасъла.