Свят

Републиканци vs ФБР: Ще разформироват ли най-силната служба за сигурност в САЩ?

От Euronews България Euronews България
Trum&Wray AP Снимки: AP

Републиканската партия в САЩ е взела на прицел Федералното бюро за разследване. Реформаторските намерения на щатската десница нажежиха политическите страсти и доведоха до обвинения от страна на демократите, че това е опит за „кастрация“ на най-влиятелната разследваща и правоприлагаща институция в държавата.

Историята разказва Лиза Маскаро - кореспондент на AP в Конгреса на САЩ.

 

Когато наскоро председателят на парламента Кевин Маккарти се възпротиви ФБР да премести централата си от центъра на Вашингтон в предградията, това – оказва се - е било нещо повече от размяна на общи приказки за обновяване на офиси.

Посланието на републиканския говорител изведе отново на дневен ред и на по-високо ниво едно някога възприемано като маргинално предложение за разформироване на ФБР след федералното обвинение срещу Доналд Тръмп за злоупотреба със секретни документи и преследването от страна на Министерството на правосъдието на негови приближени след бунтовете срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Идеята за реорганизация на бюрото, която си проправи път от крайнодесните ъгли до мейнстрийма, се корени във все по-силните консервативни оплаквания от „прекалено пристрастното“ ФБР, което „се използва като оръжие срещу тях“.

Промененото отношение на републиканците към ФБР подчертава начина, по който личните претенции на Доналд Тръмп се превръщат в законодателна политика. Някога партия на закона и реда, сега републиканците са антагонисти на федералните правоприлагащи органи, подкопавайки една легендарна институция и атакувайки Министерството на правосъдието, чиято работа е основополагаща за американската демокрация.

Политическите критики към ФБР никога не са стихвали – още от времето на основателя му Едгар Хувър, който който се прочу с подслушването на лидери за граждански права и с инфилтрирането в леви политически организации. Все пак досега кампанията на десния фланг срещу федералните правоприлагащи органи се е водила предимно в периферията на партийната политика.

Но обвинението на Министерството на правосъдието срещу Тръмп, който пледира невинен по 37-те обвинения в престъпления с класифицирани документи, както и продължаващото преследване на нападателите срещу Капитолия, разпалиха гнева на консерваторите. Министерството на правосъдието също така разследва Тръмп и неговите съюзници във връзка с усилията за оспорване на избора на Джо Байдън.

Консерваторите критикуват федералните правоприлагащи органи на няколко фронта. Сред тях са работата на ФБР с компаниите за социални медии с цел идентифициране на потенциално опасни публикации, както и меморандумът на главния прокурор Мерик Гарланд от времето на пандемията, насочващ ресурси за борба с насилието срещу училищни служители.

Те сравняват разследванията срещу Тръмп със „сладката сделка“ на Хънтър Байдън (сина на президента Джо Байдън), който след дълго разследване се призна за виновен по обвинение в укриване на данъци.

Като гледам действията на ФБР, мисля, че цялото ръководство трябва да се промени. Кевин Маккарти пред репортери в Капитолия миналия месец.

Кевин Маккарти пред журналисти в Капитолия през юни

След посещение в подразделението на бюрото в Калифорния той обяви, че предвижда децентрализация на службата и разпределяне на дейността ѝ в отделни щати.

Не мисля, че е добра идеята да построим един нов голям Пентагон и да съберем цялото ФБР на едно място“, противопостави се Маккарти на предложението бюрото да се премести в Алабама. В момента централата на ФБР е във Вашингтон.

Според него било по-добре агентите на ФБР да се пръснат из страната, за да „помагат за сигурността“, а административните звена да бъдат намалени.

„Щабът във Вашингтон е символичен“, казва Стивън Г. Бредбъри, бивш главен съветник в администрацията на Тръмп. Днес той е старши сътрудник във фондация "Херитидж", консервативен мозъчен тръст.

Фондацията е сред неправителствените организации, които насърчават Конгреса да реорганизира ФБР.

Докладът на Брадбъри „Как да поправим ФБР“ очертава близо дузина възможности. Една от тях е намаляване на неговите правомощия. Друг е да се преразгледа раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, известен като FISA, който беше част от разследването на Тръмп и Русия за намеса в изборите през 2016 г. Някои демократи също искат FISA да бъде ограничен.

Миналата седмица директорът на ФБР Кристофър Рей се яви пред съдебната комисия на Камарата на представителите за първи път, откакто републиканците поеха контрола през януари, изправен пред дълъг списък от критики, оплаквания и обвинения в пристрастност на бюрото.

- Вие защитавате ли семейство Байдън“, попита републиканецът Мат Гаец.

„- Абсолютно не“, отговори Рей.

Идеята, че съм пристрастен към консерваторите, ми се струва малко налудничава, като се има предвид личната ми биография.

Кристофър Рей, директор на ФБР

А личната му биография сочи, че той е дългогодишен републиканец, който беше назначен от Тръмп за заемане на длъжността, след като директорът Джеймс Коми беше уволнен през 2017 г.

Рей заяви пред законодателите, че разформироването или намаляването на финансирането на ФБР би било катастрофално за 38 000 служители на Бюрото и би „навредило на нашите партньори от щатските и местните правоприлагащи органи, които всеки ден зависят от нас, за да работим заедно с тях по цял куп предизвикателства и заплахи“.

Представителката на Демократическата партия Прамила Джаяпал нарече изслушването на Рей в Конгреса "странно".

Не мислех, че някога ще видя републиканци да нападат републиканец, назначен от Доналд Тръмп да ръководи най-голямата правоохранителна агенция в страната. Като по същество казват, че искат да разградят ФБР“, коментира тя.

Макар да смята, че е нужен силен надзор над ФБР от страна на конгреса, тя е категорична, че демократите трябва решително да се противопоставят на републиканските атаки срещу ФБР.

Тяхното послание е следното: Искат да закрият ФБР, защото ФБР продължава да разследва Доналд Тръмп. Това е истинският смисъл на целия въпрос.

Прамила Джаяпал, член на Конгреса от Демократическата партия

Председателят на Комисията по правосъдие Джим Джордан представи предложение преди изслушването, в което се призовава за „премахване на финансирането от страна на данъкоплатците за всяка нова централа на ФБР“. Той, също като фондация „Херитидж“ смята, че щабът на ФБР трябва да се премести извън Вашингтон и да отиде в Алабама. Той призова републиканците „да наложим ограничения върху начина, по който се харчат парите на данъкоплатците, за да спрем въоръжаването на тези агенции срещу американския народ“.

Сенаторът демократ Тим Кейн от Вирджиния, която се конкурира със съседен Мериленд за домакинство на новата централа на ФБР, нарече идеите на републиканците „решение, което търси проблем“.

„Смятам, че те просто имат политическа фиксация срещу федералните правоприлагащи органи“, каза той.

*Публикуваме статията на AP с незначителни съкращения. Заглавието е на euronewsbulgaria.com