Свят

Джо Байдън: Тръмп и неговите съюзници представляват опасност за демокрацията

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че републиканецът Доналд Тръмп и неговите съюзници представляват опасна заплаха за демокрацията в страната. Това стана по време на събитие посветено на библиотеката, която ще бъде построена в чест покойния републикански сенатор Джон Маккейн.

"В момента в Америка се случва нещо опасно. Има екстремистко движение, което не споделя основните убеждения в нашата демокрация. Движението "Нека направим Америка велика" отново.

По-голямата част от републиканците не подкрепят тяхната екстремистка идеология. Знам това, защото през цялата си кариера съм имал възможност да работя с републиканци. Тяхната крайна програма, ако бъде осъществена, ще промени из основи институциите на американската демокрация", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Речта на Байдън идва броени дни преди вероятното спиране на работата на федералното правителство - ситуация, наложена от лоялните на Тръмп републиканци в Камарата на представителите.

От друга страна републиканците от Камарата на представителите определиха първия ден от разследването за импийчмънт срещу Джо Байдън като успешен, като заявиха, че са обосновали своите аргументи. Но експертите, призовани от републиканците, предупредиха, че все още няма достатъчно доказателства за импийчмънт. Белият дом нарече разследването "политически трик".

Официалното разследване предостави на законодателите по-големи правни правомощия да разследват евентуални нарушения. Разследването ще се съсредоточи върху това дали Байдън някога е предприемал действия за пряко подпомагане на бизнеса на членовете на семейството си, включително срещи с техни клиенти или оказване на влияние върху политиката на правителството на Съединените щати.