Европа

Първата мисия на ООН пристигна в опразнения Нагорни Карабах

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Първата мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах, за да наблюдава отблизо политическия преход и да предотврати етническо прочистване. Това е първата мисия на хуманитарната организация в региона от 30 години насам и беше счетена за необходима заради "сложната и деликатна геополитическа ситуация", заяви говорителят на ООН Стефан Дузарик.

Натовареният с помощи конвой влезе в територията през така наречения Лачински коридор, според мнозина твърде късно, тъй като в Нагорни Карабах са останали малко арменци.

Почти всички около 120 000 жители на Карабах са избягали от региона. 40-годишният Сергей е тръгнал с цялото си семейство.

 

Целият ни багаж е в колата. Оставихме домовете си и живота си завинаги. Оставихме всичките си вещи, целия си живот. Може би ще отидем в Европа, не знам. Може би аз съм последният арменец.

Сергeй Асарян, арменски бежанец

Световната здравна организация изпрати в Армения екипи за спешна медицинска помощ, които да помагат на жителите на Нагорни Карабах, напуснали домовете си. В Ереван те ще им осигурят 24-часово медицинско обслужване.

Междувременно в Марсилия хиляди граждани се събраха, за да изразят подкрепата си за арменците, избягали от Нагорни Карабах. Митинги се проведоха и в други френски градове. Според демонстрантите правителството трябва да отслаби Азербайджан, като не купува повече газ от него.

 

Европа предаде тези ценности, когато реши да купи газ от азербайджанците, който вече не може да купува от Русия. Знаем, че зад тази манипулация стои Русия.

Беноа Паян, кмет на Марсилия от левицата

Френският външен министър обяви, че ще пътува до Ереван, за да потвърди подкрепата на Франция за суверенитета и териториалната цялост на Армения. Тя вече обяви увеличение на помощта за Армения до 12,5 млн. евро. Междувременно главният прокурор на Азербайджан издаде заповед за арест на Араик Арутюнян, бившия лидер на Нагорни Карабах.