Европа

Опозиционен митинг поиска смяна на властта в Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди привърженици на опозицията се събраха в центъра на Варшава от цяла Полша, за да участват в „Шествието на милион сърца“. Митинги на Гражданска платформа, чийто водач е Доналд Туск, бивш премиер на Полша и бивш председател на Европейския съвет, има и в други градове.

Чрез тези прояви Туск иска да увеличи шансовете за сваляне от власт на консервативното правителство на „Право и справедливост“ на предстоящите избори на 15 октомври.

66-годишният Доналд Туск опитва да обърне тенденцията, която мнозина определят като разпад на основните права и отношенията с европейските партньори при 8-годишното управление на „Право и справедливост“.

Туск твърди, че има шансове по-широката опозиция, която включва партията "Левица" и центристката формация "Трети път", да спечели изборите на 15 октомври. Подобно шествие през юни привлече огромни тълпи, като организаторите съобщиха, че в него са участвали около 500 000 души.

Засега опозиционният алианс на Туск изостава в социологическите анкети с няколко процентни пункта зад управляващата партия.